Кућа Добрих Вести

Login

ИДЕЈА ЗА БИЗНИС: Широм света ничу библиотеке играчака

Оцените овај чланак
(2 гласова)

KOCKCIEcccccccccПрошле године, продаја играчака широм света премашила је цифру од 100 милијарди долара, а у САД и Кини остварено је 50% укупне продаје, показују подаци НПД Груп.

 

Највећи део играчака направљен је од пластике, што представља велики проблем за животну средину, јер, како се процењује, чак 80% заврши на депонијама.

 

Није ни чудо да широм света ничу библиотеке играчака које продужавају век употребе играчкама. Истовремено, родитељи могу да изнајме играчке са којима ће се дете заиста играти, јер како показују истраживања, 35% играчака дете заборави за месец дана, а са 60% се уопште не игра. Прва библиотека овог типа настала је давно, 1935. године у Лос Анђелесу, док се идеја о позајмљивању уместо куповине играчака, Европом проширила 60-их година прошлог века.

 

У Србији библиотеке играчака још нису заживеле

 

Последњих година у ову област улазе стартапи који повезују традиционалне библиотеке са дигитализацијом. У жељи да родитељима олакшају процес, нуде им могућност да све заврше онлајн. Такође, неке библиотеке се заснивају на моделу претплате и унапред одабраним пакетима прилагођеним узрасту детета, док друге нуде могућност рентирања појединачних производа.

 

Пандемија је убрзала оснивање библиотека широм света јер је изазвала велике промене у животима људи. Како примећују власнице једне библиотеке у Хонгконгу Хаппy Батон Натали Чоу и Џејд Пун, родитељи данас желе да проводе квалитетно време са децом, а флексибилно радно време им то и омогућава.

 

Успех ових библиотека објашњавају чињеницом да сви профитирају – и деца, и родитељи, и животна средина. Нема нереда у кући, а дете стално добија нове играчке. Стандардни период позајмљивања је четири недеље, али се може продужити колико год је потребно.

 

– И наше куће биле су препуне играчака које су наша деца некада волела, али су касније само скупљале прашину. А опет, како дете расте, настављамо да купујемо нове и нове, а неред се само повећава. Тако смо дошле на идеју да направимо онлајн библиотеку играчака коју су родитељи поздравили. На овај начин играчке се рециклирају, а у кући чува простор – објашњавају Чоу и Пун.

 

У Србији ова идеја и даље није заживела. Библиотеке су отворене у неким вртићима, док су хуманитарне организације и фондације такође нудиле ову опцију, посебно кад је реч о играчкама за децу са посебним потребама.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/БИФ


Последњи пут измењено уторак, 06 септембар 2022 10:43

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија