Кућа Добрих Вести

Login

Небојша Јовановић други и пети у две УЦИ трке у Добричу у Бугарској

Оцените овај чланак
(0 гласова)

nebojsa-jovanovic-levo-u-dobricu-uvodnaДобре вести за српски бициклизам стигле су и са две трке за УЦИ бодове у Европа туру у категорији 1.2 у Добричу у Бугарској: Небојша Јовановић репрезентативац Радничког из Крагујевца био је други у првој трци и освојио 30 бодова, да би у другој заузео пето место и задио још десет поена, укупно 40 и са Иваном Стевићем, који је победом у првој етапи у Москви свој бодовни биланс увећао на 78 поена, је наш најуспешнији бициклиста у новој сезони!

- Ово је велики повратак Небојше Јовановића на светску бициклистичку позорницу после тешке несреће 2010. на трци у Чешкој када је у групу бициклиста улетео мотоциклиста и први на удару био је упрво наш олимпијац– каже вођа крагујевачког Радничког на овим тркама Радомир Павловић, професор, председник Стручне комисије БСС.

- У првој трци је показао изузетну снагу, када се преселио у победнички бег са сјајним Бугарином Грашевим који је лане пет дана носио жуту мајицу на трци „Око Бугарске“. На циљу му је недостајало мало свежине да победи, Грашев је био спремнији. У другој трци је остао сам у групи са „вуковима“ није имао помоћ сувозача и то је утицало да се не нађе на постољу. Стаза је била равна, да су била брда, Јовановић би их „разнео“, толико је тренутно јак. Помогао је и млади Дејан Марић који је сто километра био у бегу, који смо на крају ми морали да ловимо јер нам састав групе није одговарао. На циљ су
долазиле групице бициклиста, а караван је био десеткован...

Победио је Стефан Хистров (Бугарска) у времену 4:38,47 часова, други је био Бугарин Владимир Коев са осам секунди заостатка, док је трећи стигао Мађар Кристијан Ловаши са 1,23 минута слабијим временом. Грк Харалампос Кастратас на четвртом месту имао је 1,23 минута слабије време, а Јовановић на петом 1,24 минута заостатка. На 14. месту трку је завршио Драган Спасиић са 1,54 минута заостатка, док је 35. био Дејан Марић са 4,08 минута слабијим временом од победника.

У критеријуму у Добричу, одржаном између две трке категорије 1.2 Јовановић је заузео одлично четврто место. Чувао се за другу УЦИ трку, тако да је пропустио првих неколико спринтова за бодове. Кренио је у последњих 25 км у бег са још двојицом бициклиста, победио је у једном бодовном кругу и у другом био други што га је “избацила” на друго место у трци, али су се екипе са спринтерима организовале, нису дозволиле Јовановићу да у последњих десет километра упише бодове уловиле су га у циљном правцу и завршио је на четвртом месту, иза Немца Карлца, Румуна Гросуа и Танривердија из турске Бриса спор.

Небојша Јовановић је учесник Олимпијских игара у Пекингу 2008. Друмску трку завршио је на 85. месту. Професионалац је од 2005. у АЕГ Тошиба (САД) где је дошао из Партизана, да би, потом 2007. отишао у профи тим Космоте Кастро (Крит) а од 2009. и 2010. је возио у прашкој Спарти. Прошле године је био у Партизану а у овој сезони је прешао у Раднички. У каријери има 14 победа.

Први пут победио у етапној трци на „ВН Брадла“ 2009. (категорија 2.2) у Чешкој. Исте године је славио и у Купу Чешке, као први странац у историји овог престижног такмичења. Победио је у две трке које су бодоване за Куп Чешке. Има и две победе у етапама на трци „Кроз Србију“ 2004. и 2009. Власник је и две шампионске државне титуле на друму (јуниорска 2001. и сениорска 2004.) и три вицешампионске титуле. У 2009. је био и други у генералном пласману на трци „Око Халкидикија“ (2.2). Најбоље је пласирани српски возач у историји на Шампионатима Европе до 23 године, шесто место у друмској трци 2003. у Атини.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 14 мај 2012 00:13
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија