Кућа Добрих Вести

Login

Пред владом подршка ИТ сектору

Оцените овај чланак
(1 Глас)

itБЕОГРАД - ,,Предлог мера за подршку ИТ сектору у Србији требало би да се финализује до краја идуће недеље, након чега би ишао на усвајање Владе Србије", изјавила је специјални саветник за конкурентност и економију знања у Министарству финансија и привреде Јасна Матић.

Након усвајања, које се очекује до краја месеца, тај програм ће се спроводити низом мера, уредби и подзаконских аката, па и неких законских промена. У том процесу очекује се сарадња свих представника из ИТ сектора.

,,Биће неопходни конкретни предлози које су то земље, где би фирме желеле да имају економског саветника, коју врсту подршке би очекивали и шта они треба да знају о тим компанијама'', рекла је Матићева на округлом столу посвећеном предлогу програма државне поршке ИТ сектору одржаном у Привредној комори Србије (ПКС).

ИТ фирме би требало да се изјасне које су то земље са којима би желели да сарађују, како би се направио уговор о избегавању двоструког опорезивања.

Према речима Јасне Матић, то ће у програму декларативно бити наведено, а онда ће временом уследити конкретни кораци.

Матић је мишљења да је образовање процес који у ИТ сектору мора да буде резултат сталног дијалога између фирми и образовног система, како би људи учили оно што је потребно тржишту. Да би знали које су то вештине, треба да буду у тим компанијама.

Како је саопштено на скупу, мере подршке државе  имаће неколико праваца, од којих се подршка ИТ предузетништву и старт ап пројектима заснива на бесповратним средствима иновативним инвеститорима, микро и малим домаћим предузећима, а износе 50 одсто одобреног буџета. Средстава не могу бити већа од 25.000 евра.

 

Пословни инкубатори за ИТ

 

Биће подржани постојећи пословни инкубатори за ИТ компаније. Предвиђене су значајне пореске олакшице за софтверске компаније, као и подршка извозницима софтверских решења и производа. Унапређење законског оквира у земљи пратиће и нова листа земаља са којима Србија, у интересу ИТ сектора, треба да направи споразуме о избегавању двоструког опорезивања.

Предвиђене су мере за унапређење образовања и промотивне активности.

Србија ће подржати индустрију софтвера и ИТ услуга у четири основна сегмента: стартап, аутсорсинг, развој и извоз оригиналних софтверских производа и развојни центри великих мултинационалних компанија. Наводећи да у Србији имамо добре примере из сва четири сегмента бизниса, Јасна Матић је напоменула да ИТ може бити добра алтернативна за људе који су се школовали за секторе који немају и неће имати раст.

Истичући да се сви могу препознати кроз четири понуђене тачке, Владан Атанасијевић из компаније Асеко је напоменуо да привредници очекују да се ти предлози преточе у законе и уредбе које ће им олакшати пословање. Напоменуо је да држава може да подстакне  сектор кроз увођење електронског пословања.

Владан Живановић из компаније Сага говорио је о значају улагања у неформално образовање, поготово стручњака који су већ стекли универзитетске дипоме и предложио мере којима то може да буде подстакнуто. Он је додао да удруживањем домаћих капацитета може да се постигне да Београд поново буде регионални центар у ИТ области.

У дискусији, у којој су између осталих, учествовали представници компанија Белт, ИИБ, Јутроком, Абсофт, Артинфо, изнет је низ предлога којима може да се унапреди ,,Предлог програма државне подршке ИТ сектору”, који је понудило Министарство финансија и привреде.

Програм државне подршке ИТ сектору  до 17. фебруара биће предмет јавне дискусије, а сви који желе да пошаљу сугестије и предлоге контакт адресу могу пронаћи на сајту Министарства финансија и привреде.

                                                Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 15 фебруар 2013 13:38
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

1 Коментар

  • Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Komentar - dopis:

    MINISTARSTVO FINANSIJA I PRIVREDE
    Slobodan Markovic
    Tijana Stankovic
    Beograd, Kneza Milosa 20

    MINISTARSTVO SPOLJNE I UNUTRASNJE TRGOVINE I TELEKOMUNIKACIJA
    Sektor za elektronske komunikacije, informaciono društvo i poštanski saobraćaj
    Beograd, Pariska 7

    UPRAVA ZA DIGITALNU AGENDU
    Beograd, Pariska 7

    Predmet: Komentar o Prvoj radnoj verziji programa državne podrške IT sektoru

    V e z a : Javna rasprava o Programu drzavne podrške IT sektoru – Prva radna verzija programa državne podrške IT sektoru

    Postovane dame i gospodo,

    Povodom gore navedene javne rasprave, poziva i vesti Ministarstva finansija i privrede "Dinkić: Država pruža podršku razvoju IT industrije" i "Matić: Mere za podršku IT sektoru do kraja meseca pred Vladom", mislim da bi umesto donosenja Programa drzavne podrske IT sektoru bili bolje da drzava, na osnovu clana 97. tacka 6. Ustava Republike Srbije, donese zakon kojim se ureduje informaciono-tehnoloska delatnost (oblast 62) i druge delatnosti informacionih usluga (oblast 63) u Republici Srbiji.

    Iskreno,
    Dejan Popovic

    Beograd, 16. februar 2013.

    Dejan R. Popovic, dipl. inz. субота, 16 фебруар 2013 19:45 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија