A+ A A-

Припрема се Закон о иновативној делатности

Оцените овај чланак
(2 гласова)

inovacijeeeeeeБЕОГРАД - Закон о иновативној делатнсти је у фази нацрта и ускоро ће се наћи на јавној расправи, најавио државни секретар Александар Белић у Привредној комори Србије на презентацији резултата пројеката који су финансирани јавним позивом.


„Одржана је и прва трибина у САНУ која представља припреме за процес промене Закона о научноистраживачкој делатности, а следећег лета се расписује позива за нови пројектни циклус за доделу средстава којима ће се наша наука и иноватори финансирати почевши од 1. јануара 2016.“, рекао је Белић. Он је нагласио и да следи борба за веће издвајање из буџета, али и да „држава не улаже мало ни у иновативну делатност ни у технолошки развој“.


Представљањем XZY наноманипулатора и 3Д машине за сечење стиропора и стиродура, резултатима Иновативног центра Машинског факултета у Београду, почела је презентација иновационих пројеката финансираних по јавном позиву Министарства просвете. Реализовани готови производи и техничка решења приказана су на изложби у Привредној комори Србије, а вође иновативних тимова усмено су образложили свој производ или услугу, њихову комерцијализацију и пласмана. „Презентација је организаована како би се унапредила област иновација и веза науке и привреде“, рекла је модератор скупа Даница Мићановић из ПКС.


Већа улагања у истраживање, развој и домаћа знања


„Привредна комора Србије иницира и подржава сваки вид иновативности и креативности који доприноси унапређењу нивоа технолошког развоја наше земље и даје значајан допринос стварању националног иновативног сиситема, као и укључивању иновационих потенцијала у решавање конкретних развојних проблема привреде“, рекла је Нермина Љубовић, директорка ПКС на отварању скупа.

 

Истичући унапређење конкурентности привреде и едукацију привредника као стратешке циљеве Коморе, Нермина Љубовић је нагласила да је важно окупити више стваралаца нових вредности и наћи могућности да се повећају улагања у истраживање, развој и домаћа знања.


До сада је било пет јавних позива, којима су, према речима професора Бранка Бугарског, помоћника министра, финансирана 343 пројекта и 40 оних са статусом инфраструктурних, укупне вредности 9,8 милиона евра. Бугарски је указао да систем ботова по коме је до сада вршено финансирање истраживања није био добар и да ће се прво анализирати потребе привреде, па на основу њих одабирати пројекти за финансирање.


Професор Драган Повреновић представио је Такмичење за најбољу технолошку иновацију, на коме Министарство и Комора сарађују већ десет година. До сада се предствило 6600 иноватора и формирано 75 нових иновативних предузећа.


Манифестација у Привредној комори Србије завршена је округлим столом, на коме су представљени обриси, правци и кртеријуми следећег јавног позива за финансирање иновативних пројеката, а представници научне заједнице и привреде изнели заједничке предлоге праваца даљег развоја иновативне делатности.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 14 новембар 2014 22:47
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани