Кућа Добрих Вести

Login

Мед - извозна шанса Србије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

pclarstvoooooБЕОГРАД - Српска академија наука и уметности (САНУ) објавила је зборник радова „Унапређење пчеларства у Србији“ у коме је објављен рад „Мед, извозна шанса Србије“, ауторке Мирјане Мишчевић, секретара Групације за пчеларство и производњу меда у Привредној комори Србије.


На овај начин успешно је промовисана Привредна комора Србије и Групација основана 2003. године, која окупља готово све представнике ове бранше.


Пчеларство је грана пољопривреде која се у последњих 10 година интензивно развија, а српски мед је све траженији у иностранству. Производња меда прошле године достигла је рекордних 12.263 тоне, што је чак 179 одсто више него 2014.


У 2015. години извезено је 2.045 тона меда у вредности од 9.646.000 долара, 11 одсто више него годину раније. Највише домаћег меда продато је на тржиштима Италије, Немачке и Норвешке, објаснила је Мишчевић. Откупна цена меда у Србији 2006. била је око 1,2 евра по килограму у зависности од врсте и паковања док се 2015. кретала између 4,2 до пет евра. Малопродајна цена меда у Србији износи у просеку 800 динара по килограму.


Србија располаже природни ресурсима, који су основ развоја пчеларства што указује на огромни потенцијал и могућности за интензиван развој пчеларства. Природни услови, умерена континентална клима и богатство биљног света пружају одличне услове за гајење пчела у Србији. Медоносни потенцијал омогућава знатно већи број кошница, према процени стручњака, више од 1,2 милиона. Све више домаћинстава у Србији бави се пчеларством као основним или допунским занимањем, истиче Мишчевић.

 

Указује да је пчеларство једина грана пољопривреде којој су повећане субвенције, што је свакако утицало и на већу производњу.


САНУ је у октобру прошле године организовала 8. научни скуп „Унапређење пчеларства у Србији“ који је окупио велики број експерата у овој области.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено недеља, 31 јул 2016 23:16
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија