A+ A A-

Два женска удружења потписала Mеморандум о сарадњи

Оцените овај чланак
(1 Глас)

DSC 0024dfdfdfdБЕОГРАД - Удружење пословних жена Србије и Удружење Жена на прекретници озваничила су сарадњу, потписивањем Меморандума о сарадњи.

 

Председница Удружења пословних жена Србије Сања Поповић Пантић и председница удружења Жене на прекретници Мирослава Перишић званично су потврдиле спремност и вољу да сарађују на заједничком циљу економског оснаживања жена и смањења родног јаза на тржишту рада.


“За разлику од бројних других меморандума о сарадњи који се прво потпишу, а онда се проналазе начини како да се сарађује, ми смо прво почели да сарађујемо, а онда потписали Меморандум о сарадњи”, навела са Поповић Пантић.


После свечаног потписивања Меморандума у Кући људских права и демократије у Београду, прва жена српских пословних жена истакла је да је циљ ове сарадње да се умреже жене које су активне у послу - предузетнице са женама које су у годинама да могу да буду радно активне, имају капацитете и вољу да раде, али су се, из разноразних разлога, нашле на “животној прекретници”.


Према њеним речима размотрене су могућности да заинтересоване предузетнице упосле одредјене профиле ових жена “тим пре што оне имају велико радно и животно искуство” за разлику од младих који су стално у потрази за бољом пословном понудом, који могу да буду велики трошак за фирме уколико уложу у њихову обуку, а они “брзо попут лептира одлете даље”.


Поповић Пантић је додала да медју женама на прекретници има и жена које себе препознају као предузетнице и које желе да има сопствени бизнис, а где чланице Удружења пословних жена Србије могу много да помогну, пре свега кроз менторство.


С једне стране почетнице могу да, кроз размену информација, добију искуствена знања, али како је “менторство обострани процес и менторке могу много да науче од менторисаних лица”.


Прва дама Жена на прекретници, Перишић је навела да је велика част овом младом удружењу жена да једно удружење које постоји 18 година и окупља велики број српских предузетница, “изрази жељу за сарадњом”.


“То је признање нашим напорима за оснаживање жена које су остале без посла, гаранција да ће предузетништво као елемент нашег програма ојачати и добити на квалитету, а укључивање пословних жена је доказ да жене могу да се умреже, окупљају, размењују искуства и буду потпора једна другој у пословању”, навела је Перишић.


Перишић је подсетила да удружење жена на прекретници постоји готово годину дана и да је почетком септембра кренуо нови јесењи двомесечни циклус бесплатних радионица у који су укључене 52 жене са евиденције Националне службе за запошљавање.


Већина жена се пријавило у новоосновано саветовалиште за предузетништво којем ће “значајни допринос” дати предузетнице из Удружење пословних жена Србије, додала је она.


Осврнувши се на проблеме пословања у Србији, Поповић Пантић је навела да је главни проблем како прибавити почетни капитал.
“Нису банке једине институције које треба да понуде средства, нама овде недостају микрофинансијске организације, а ми још увек немамо ни закон о микрофинансирању”, указала је Поповић Пантић.


Она је додала да је израда закона у току и да се очекује да ће закон побољшати тај аспект предузетништва и приступа изворима микро финансирања увођењем штедно-кредитних задруга које би одобравале до 10.000 евра за отпочињање микробизниса.
Поповић Пантић је подсетила да постоје нови програми Развојне агенције Србије који предвиђају бесповратна средства за почетнике, али да новајлије обично сачека нови проблем - приступ тржишту и домаћем потрошачу.


“Онлајн пословање не тражи велике трошкове и доста је популарно и све је већи број жена које знају како се ради у онлине окружењу, а ту ја видим и међугенерацијску сарадњу са младима”, рекла је Поповић Пантић.


Према њеним речима не треба занемарити ни проблем недостатка информација за почетнике, умрежености, као и недостатка “социјалних контаката” међу нашим пословним људима.


ИЗВОР: zenenaprekretnici.org


Последњи пут измењено уторак, 18 октобар 2016 18:01
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани