Кућа Добрих Вести

Login

Нови циклус радионица за незапослене жене

Оцените овај чланак
(5 гласова)

Аутор: Славка Ковач

EKRANУдружење Жене на прекретници завршило је први круг радионица на којима је покушано да се полазнице оспособе за почетак бизниса.


Већ од данас креће нови круг радионица а како су истакле менторке из Удружења, радионице за помоћ женама без посла потврдиле да треба ојачати психолошко и предузетничко оснаживање, али увести и нови, менторски вид помоћи.


У првој години живота броје се кораци и грешке, има и падања и освајања, уче се лекције животне. Како се нижу месеци тако се усвајају нова знања, шири круг познатих лица, бележи прва листа успеха.


Тако ће и Жене на прекретници, када првог децембра 2016. буду прослављале први рођендан у Кући људских права у Београду направити своју листу учињеног, сабрати успехе и евентуалне пропусте или неостварене планове.


Да су Жене спремне за претрес прве годишњице рада, то ‘’велико спремање’’ Удружења, потврдио је и њихов осврт на тек завршену обуку полазница, трећу по реду (укључујући и пилот пројекат из децембра 2015). Наиме, 28. октобра 2016. стављена је тачка на двомесечни курс жена из групе 45 плус које су остале без посла а за које на тржишту рада тешко да има места. Предаха, међутим нема, јер већ данас, првог новембра креће нови циклус радионица за даме у годинама, од 45 до 65, које су на евиденцији Националне службе за запошљавање.

 

IMGggg

 

Уколико би се осврт на ту трећу, осам недеља дугу обуку жена исказивао бројкама онда би извештај гласио овако: Полазнице су, на скали од један до пет, предавачима доделиле оцену 4,9, избор тема оцењен је са 4,85, али је зато тематика финансијске радионице добила чисту петицу. Ако се говори о примењљивости лекција са радионица, полазнице су у оценама биле скромније.


‘’Када је реч о примењљивости, можда још нисмо пронашли праве ’алате’ да се знања преточе у предузетничку праксу и морамо размотрити како да заслужимо високу оцену полазница и у том сегменту’’, истакла је Драгана Младеновић, чланица Управног одбора Жена на прекретници. Она је потврдила да је највећа присутност забележена на предузетничким радионицама. Посебно је то било очигледно у непосредном разговору полазница са успешним предузетницама и чланицама Пословних жене Србије, на скупу одржаном 29. септембра 2016.


Ако се уместо језиком бројки, проговори исказаним осећањима жена, онда се почетна инфериорност, неизвесност, губитак самопоуздања, депресија, рањивост и беспомоћност са почетка обуке претачу у другачије слике.
Мирослава Перишић, председница Управног одбора, навела је само мали део исказа жена на упит Удружења- Докле смо стигли на крају обуке?
‘’Најзад сам на правом месту: видан је осећај олакшања; стекла сам ново охрабрење и увидела могућност искорака; увек изађем са главобољом јер се озбиљно позабавим размишљањем о новом послу; јасније ми је како лакше стићи до циља и не бити строг према себи; поново се подсећам на обећање ‘можеш сама’, предавачи су инспиративни, енергични, стручни’’…
Наводећи (описне) оцене полазница обуке, Перишић нарочито указује на одговоре из којих се виде намере жена да започну самостално да раде и међусобно се оснажују: сваки разговор ме иницира на размишљање о приватном послу; штета је што одем кући, у Удружењу бих отворила радњу; психолошким и менторским оснаживањем треба да тражимо шансе да се боримо против незапослености…


Психолог Весна Чекић, најавила је да ће ускоро бити озваничени резултати тестова из професионалне оријентације које су урадиле полазнице обуке. У претходна два циклуса није било тих тестирања.


‘’Према неформалним подацима, јер сви тестови нису још обрађени, резултати су охрабрујући. Целокупан преглед омогућиће нам да видимо ко је за тимски рад а ко има израженију индивидуалност’’ навела је Чекић указујући на то да незапослене жене треба и да науче како да постављају питања и да, без расплињавања, у разговору са предузетницама или послодавцима, знају шта хоће и то јасно искажу.


Неопходност јачања психолошких радионица била је очигледна и када је Маја Вујовић, такође један од оснивача Жена на прекретници, тражила у разговору са учесницама завршне радионице предлоге за побољшање рада Удружења.

ZEME

 

Како да будемо боље? Одговарајући на то питање полазнуице су наводиле да ‘’више времена треба одвојити за психолошку помоћ и у њу укључити нове теме, али обезбедити и менторску подршку за жене које се ухвате у предузетничко коло. Волонтирање је тема којом би се такође требало позабавити у наредним радионицама.


Нове идеје и предлози за побољшање рада Жена на прекретници тек ће да уследе с обзиром на то да би ускоро могли да се створе још бољи услови за рад Удружења. Реч је о добијању простора за окупљање и дружење бивших и актуелних полазница обука, организовање сајмова запошљавања, додатних радионица и друге акције.



‘’За разлику од претходне групе, где је највеће интересовање владало за правне радионице, јер је у том периоду (април/мај 2016) било пуно отказа у фирмама, у овом циклусу фокус је био на психолошком и предузетничком оснаживању’’ навела је Светлана Церовић, једна од иницијаторки оснивања Жена на прекретници.


Она је подсетила на први сусрет полазница и пословних жена, одржан 29. септембра 2016. истичући да је та радионица била и најпосећенија у целом циклусу.


‘’Мислиле смо да ће бити проблема у организацији разговора са успешним предузетницама, али су оне истакле да су добиле доста корисних информација од наших полазница. Резултати су већ видљиви, две жене су почеле волонтерски рад у фирми Татјане Јевђовић. Крајем новембра планирамо нове женске разговоре , можда ’један на један’ где би наше полазнице у личним контактима са успешним предузетницама добиле савете, поруке, стекле пословна знања из прве руке’’, најавила је Церовић.


Веза Жена на прекретници и Пословних жена Србије, оснажена потписивањем Меморандума о сарадњи, стално се шири. У плану је и одржавање сајма запошљавања. Наредна групу жена имаће нову радионицу, социјално предузетништво, што је степеница више у нашем раду, казала је Церовић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија