A+ A A-

Делегација Гуангдунга у Србији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

lomezoБЕОГРАД - Најмногољудија и економски најснажнија кинеска провинција Гуандунг жели заједно са пријатељима из Србије да договоре лидера две државе о међусобној сарадњи реализује, прошири и подигне на виши ниво, поручено је на Економско-трговинско-туристичкој конференцији Србија-Кина у Београду.

 

 

Недавни скуп је организован поводом посете Србији државно-привредне делегација Гуангдунга с циљем да буду спроведени и конкретизовани сви договори постигнути током јунске посете председника НР Кине Си Ђинпинга Србији. На скупу је оцењено да ће најава скорог увођења безвизног режима за српске и кинеске држављане и успостављање директне авио-линије између Београда и кинеске престонице, допринети још бољем развоју привредне и туристичке сарадње две државе.

 

 

Током конференције је потписан Меморандум о разумевању о стратешкој сарадњи Привредне коморе Србије и Оделења за трговину провинције Гуангдунг, као споразум о интегралном пројекту електрике из угља између Гуангдуншког института за дизајнирање електричне енергије.

 

 

Представљени су туризам Гуангдонга и Српско-кинески индустријски парк у Београду, који ће градити српски огранак кинеске компаније “Пут и мост”.

 

 guandugon43343

 

Српски и кинески званичници

 

 

Помоћник министра привреде Владимир Петровић изјавио је да је Кина један од најзначајнијих политичких и економских партнера Србије и да је то доказано многобројним пројектима који су до сада договорени. Помоћник министра Петровић је изразио уверење да ће компаније из Гуангдунга наћи интерес у Србији и да ће у многим областима бити конкретизована сарадња.


Петровић је истакао да је Србија прва земља у централној и источној Европи (ЦИЕ) која је добила статус стратешког партнера НР Кине и да је сарадња две земље подигнута на највиши ниво у свим областима.


Према Петровићу, НР Кина је препознала потенцијала за извоз робе по повлашћеним условима које Србија има са многим земљама. Вредност до сада остварених пројеката и оних који се реализују са кинеским партнерима је преко 3,1 милијарди евра, изнео је он.


Заменик директора Привредене коморе Србије (ПКС) Михајло Весовић рекао је да су Србија и Кина већ направиле изузетне кораке у привредној сарадњи, али да очекује да она буде проширена и да са државног нивоа пређе на директан договор привредника.


По Весовићу, веома је важно да досадашња успешна сарадња Србије и НР Кине у области инфраструктуре и саобраћаја буде пренета и на друге области попут пољопривреде, фармације, информатичких технологија (ИТ), дрвно прерађивачке индустрије, Нарочите могуићности постоје у области туризма.


"Србија је сјајна дестинација, али са земљама у окружењу може да понуди пакет погодности кинеским привредницима. Посебно ће бити значајно отварање директне авионске линије и укидање виза за кинеске грађане", казао је Весовић.

 

 

Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг изјавио је да посета државно привредне делегације кинеске провинције Гуандунг није прва после посете председника Сија Србији, али је најмасовнија и најрепрезентативнија, будући да има више од 70 чланова. "То говори о озбиљности договора на највишем нивоу", подвукао је амбасадор Ли.


У посети Србији су била поред покрајинских званичника, 54 привредника из 48 предузећа. Они су представљали највеће компаније из сектора хемијске индустрије и фармације, индустрије грађевинског материјала, дрвно-прерађивачке, аутомобилске, машинске, електронске, прехрамбене индустрије, туризма, трговине, услуга, логистике, издаваштва, инвестиција, ИТ...


Амбасадор Ли је нагласио да су представници Гуангдунга отворени за сарадњу са званичницима српских предузећа. "У Гуангдонгу брзо доносе одлуке, па желим да привредници оставе много задатака нашој амбасади. Србија је одлучна да укине визе нашим грађанима и то ће отворити велика врата за сарадњу", казао је амбасадор Ли.

 

                                 pokjranin454545    

Детаљно излагање вође делегације из Гуангдунга

 

 

Вођа делегације Гуангдунга у посети Србији Џао Јуфан навела је да су Кина и Србија увек били важни пословни партнери и да је после посете председника Сија сарадња између две земље подигнута на свеобухватни стратешки ниво и кооперацију у свим сферама. Госпођа Џао, високи саветник владе Гуангдунга је додала да је та провинција једна од 15 у НР Кини која је задужена за јачање сарадње са земљама ЦИЕ где је посебан акценат стављен на Србију.


Џао која је донедавно била заменица гувернера Гуангдунга је оценила да кинеска предузећа добро сарађују са српским. "Главни задатак је да буду спроведени у пракси сви договори постигнути у економској и трговинској сарадњи", нагласила је Џао, истакнути функционер Комунистичке партије Кине у провинцији. Она је ради даљег унапређивања сарадње Србије И Гуандонга изнела пет детаљних и добро разрађених пет предлога.

 

 

Прво, активно проширење билатералне економске сарадње.


Гуангдунг ће у свом будућем развоју тежиште ставити на трансформацију индустријске производње, заштиту екологије и одрживи развој, а наставиће да из Србије повећава увоз пољопривредних производа, машинских компоненти и делова, као и других производа.


У оквиру повећања укупне трговинске размене, пажња ће бити усредсређена на развијање “Појаса и пута”, односно Новог пута свиле. При томе се земље ЦИЕ сматају важним одредиштем, па ће и више реномираних предузећа из Гуангдонга бити подстицано да инвестира у Србији.

 

 

Друго, јачање подстицаја за инвестициону сарадњу


Гуангдунг ће у својој међународној сарадњи тежиште ставити на јачање практичне сарадње са Србијом, усмераваће и стимулисаће предузећа из области електронике и информатике, машиноградње, прецизне механике хемије. биологије, фармације, као и производње нових материјала, да долазе у Србију и инвестирају и заједнички отварају нова тржишта.
Тренутно има јако мало међусобних инвестиција у Гуангдунгу и Србији, па у тој области постоје велике развојне перспективе. У Гуангдунгу ће предузећа из области нових енергетика и заштите природне средине, међународне електронске трговине и модерне логистике бити организована да посете Србију.

 

 

Треће, заједно треба градити трасе за међународни промет роба


Гуангдунг ће убудуће настојати да се железницама укључи у транспортне чворове који почињу из покрајине као базе, а завршавају се у Централној Европи. Настојаће да се два пута недељно уведу две композиције теретних возова из Гуангдунга преко крајње западне провинције Синђанга све до Централне Европе. То значи да ће бити повећан број транспортних композиција које из Гуангдунга иду према Русији, Централној Азији, Европи, па и земљама АСЕАН (Удружење земаља Југоисточне Азије). Тиме ће бити обједињени железнички, копнени и поморски транспорт.


„Ми желимо да се са Србијом повежемо у градњи и повезивању инфраструктуре, да бисмо формирали посебан коридор за транспорт робе између Гуангдунга и Србије. Ради тога треба истражити и установити трасу међународних теретних возова или железничке, односно поморске логистичке канале до Србије. Нарочити ослонац ће бити нова железничка линију између Мађарске и Србије,“ навела је Џао.

 

 

Четврто, непрекидно повећање туристичке сарадње и размене људи.


Веома је позитиван тренд повећања броја туриста из Гуангдунга који иду у 16 земаља ЦИЕ, укључујући и Србију и у 2015. години било је 9.724 туриста из Гуангдунга који су ишли у тај регион. Из тих земаља у Гуангдунг је дошло 49.667 лица. Обострано, то је у односу на претходну годину било повећање од 23.11, односно 3.47 одсто.


Власти Гуангдунга полажу велику наду у развој туризма јер тај сектор значајно омогућава да провинција одржава постојан, здрав економски раст. Према подацима са краја 2014, вредност туризма у Гуангдунгу је достигла више од 920 милијарди јуана (преко 170 милијарди долара). Туризам је учествовао са 6,3 одсто у БДП провинције.


Према подацима граничне управе Гуандонга за 2015, посете људи из Србије повећане су за 11,7 одсто. Из Гуангдунга су доласци у Србију повећани за 7,7 одсто, што очигледно показује да комуникација и узајамни контакти све више јачају.


„Гвандунг има највећу број туриста у НР Кини, а Србија прелепе природне крајолике и јединствен шарм етничких обичаја, па уживају велике могућности за узајамну сарадњу. Намеравамо да убудуће још више искористимо туристичке тржишне потенцијале двеју страна, да појачамо туристичку промоцију и понуду како бисмо повећали групни туризам,“ казала је Џао.


У покрајинској делегацији су били представници главне туристичка агенција Гуангдунга, Гуангуоу Лингнан Интернешенел групација и још шест тур-оператора.


У исто време покрајинске власти намеравада у области науке и образовања. културе и спорта. кроз различите форме повећају размену са Србијом.

 

 

Пето, наставићемо да усавршавамо механизам сарадње.


Гуангдунг ће у оквиру сарадње 16+1 наставити да усавршава рад надлежних органа владе, подршку удружењима и асоцијацијама, као и предузећима па тако створи више платформи за размену, умрежавање пословних људи, коморске активности, званичне посете. Привредна комора провинције ће бити подстакнута да изгради механизам сарадње са Привредним коморама Србије и Београда, ради повећања размене између предузећа и невладиних органа. Тако би био повећан број пројеката трговине и инвестиција.

 

 

Лична карта Гуангдунга

 

 

ПровинцијаГуангдунг се налази на крајњем југу Кине, непосредно уз Хонгконг. Гуангдунг се простире на око 180.000 квадратних километара, а у њему живи 109 милиона људи по чему је та провинција најбројнија у најмногољудијој земљи на свету.


Гуангдунг је пионир у кинеским реформама и отварању. Током 30 година спровођења реформе и отварањаГуангдунг је упросеку годишње остваривао растод 13%. У 2015. је провинција завележила бруто друштвени производ (БДП) од 1.17 билиона долара, што је деветина БДПНР Кине. Просечан БДП по становнику је премашио 10.000 УСД.


Обим Извоза и увоз из Гуандонга је премашио билион долара, четвртину укупних у НР Кини.


Предузећаиз Гуангдунга су у иностранству реално инвестирала 10,6 млрд УСД. Тако је провинција по интернационализацији привреде и по развоју тржишне економије на првом месту у НР Кини.

 

 

Привредна сарадња Гуангдунга и Србије

 

 

Користећи повољан ветар у развоју и продубљивању односа Кине и Србије, у последњих неколико година се, такође, сарадња и размена између провинције Гуангдунг и Србије непрекидно развија и продубљује. Новембра 2012, провинција Гуангдунг и српска покрајина Војводина су успоставиле посестримске односе.


Трговинска сарадња Гуангдунга и Србије показује добар тренд раста. У периоду од 2011. до 2015, обим трговинске размене, кроз извозно-увозне послове увећан је са 100 милиона долара на 140 милиона, раст за 7,1 посто. При томе је извоз из Србије далеко брже повећаван него увоз, навели су званичници Гуангдунга.


Ове године од јануара до августа, извозно-увозна размена достигла је 100 милиона долара, повећање од 17,9 одсто у односу на исти период 2015. По износу размена између Гуангдунга и Србије представлја 26,5 одсто у укупној размени Кине и Србије.


Главни извозни производи из Гуангдунга у Србију су производи машинске и електро индустије и лаке индустрије. Из Србије се углавном извози цигарет папир и цигарете што обухвата 87,5 одсто укупног увоза овог артикла у Гуангдунгу. Међу друге артикле који се увозе из Србије спадају дрво, дрвена грађа, конфекција и галантерија.


Званичници из Гуангдунга указују да провинција са многољудим становништвом годишње потражује увоз од 400 милијарди долара. Убудуће би у активном развоју билатералне срадње, из Србије могли да буду увожени прехрамбени производи, дрво и машински делови. Из Гуангдонга би у Србију могли да буду извожени ИТ производи, кућевни апарати, средства за расвету, лаки текстил...


Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено уторак, 01 новембар 2016 18:41
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани