Кућа Добрих Вести

Login

Bлада усвојила план за подстицање развоја ИТ сектора

Оцените овај чланак
(1 Глас)

zajednicaaaaБЕОГРАД - Влада Србије усвојила је предлог за унапређење ИТ сектора у Србији.


Усвајању предлога за унапређење ИТ сектора у Србији присуствовали су представници ИТ индустрије, старт-ап заједнице и иновационих компанија.


Прва тачка предлога је подизање капацитета у индустрији и обука ИТ кадрова који евидентно недостају нашој земљи. У плану је почетак изградње нове ламеле Електронског факултета у Нишу, а већ је започета изградњаи парка и додатног простора за факултет техничких наука у Новом Саду.


"ИТ сектор је један од највећих потенцијала наше земље и ми смо овај предлог припремилиу сарадњи са ИТ заједницом, чији је допринос у изради овог документа заиста велики. Конструктивни ставови и предлози које смо добили у отвореном дијалогу помогли су Влади републике србије да потребе ит сектора сагледа на реалан начин. Користим прилику да се још једном захвалим ит заједници што је отворена за сарадњу са државом.предстоје нам измене закона који ће за циљ имати да олакшају пословање овог сектора, али и да смање сиву економију, што треба да резултира отварањемнових могућности за младе који раде као фриленсери за страна тржишта. радићемо и на развоју финансијског тржишта са циљем да се обезбеде извори финансирања који су у складу са потребама ИТ сектора“, истаклаје министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, која је на челу тима Владе за развој ИТ сектора.


Усвојени предлог гпредвиђа преквалификације у неформалном образовању, као и припрему ваучера за преквалификацију око 1.000 људи у 2017. години, који ће касније бити запослени. За реализацију ове активности биће издвојено милион и по евра, док ће спровођење почети већ у јануару, фазом тестирања 100 људи и избором партнера који ће се бавити преквалификацијом, у шта ће влада уложити 150.000 евра, објавила је Влада Србије.


Акционим планом за развој ИТ сектора предвиђено је и увођење информатике у обавезно школско образовање.


Према овом предлогу за унапређење ИТ сектора, Србија би у наредних пет година требало да повећа годишњи нето извоз ИТ сектора са тренутних 400 милиона на 1,5 милијарду евра и ово је један од важних приоритета владе у наредним годинама.


Један од предлога је да се људима из струке дозволи да предају на факултетима, чиме би се надокнадио недостатак предавача и професора у овој области. Планира се и улагање у едукацију државних служби, како би у потпуности разумеле специфичности ИТ и старт-ап индустрије. министарски ит савет је обећао да ће наставити да одржава редовне састанке са ИТ заједницом како би заједно радили на реализацији овог плана.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 30 децембар 2016 20:23
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија