A+ A A-

Резултати ПКС - Милионске уштеде за привреду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

pkszgrada43343БЕОГРАД - Привредна комора Србије, на предлог привредника, у 2016. покренула је више од 60 иницијатива за измену и допуну регулативе.

 

Резултат су велике уштеде предузећа у милионским износима, посебно у фармацеутској индустрији и сектору трговине и услуга. Подстицајима у креативној индустрији, повећана је запосленост и унапређена конкурентност. Продужени су прелевмани у млекарској индустрији и преференцијални статус у трговини са ЕУ, важан извозницима воћа и поврћа.


Ангажовањем ПКС, сачуван је велики новац фармацеутској индустрији решавањем на десетине проблема и препрека на које је наилазила у пословању. Агилност ПКС у организацији низа састанака на релацији произвођачи лекова - Министарство здравља, као и медијаторска улога у усаглашавању ставова и проналажењу компромисног решења је изванредан пример подршке који је неопходан домаћим произвођачима, сматрају у Ацтавис тиму. Захваљујући правовременој интервенцији ПКС, а у сарадњи са Министарством здравља спречено је повлачење из промета квалитативно и суштински идентичних лекова – само због промене носиоца дозволе за лек.


Миомир Николић, директор Фармалогиста, истиче значај поједностављења и разјашњења процедуре испоруке лекова и медицинских средстава здравственим установама из Плана мреже Републике Србије на територији Косова и Метохије, до којег је дошло уз велико ангажовање Привредне коморе Србије. Кроз низ конструктивних састанака са представницима Канцеларије за КиМ, Министарства здравља, Управе царина и РФЗО-а, као и представницима веледрогерија, које је комора организовала, дошло се до решења којим је знатно олакшан процес припреме робе за испоруку, односно смањен број пратећих докумената.


Продужавање прелевмана


Значај продужавања прелевмана, на иницијативу ПКС, у моменту када је за млекарску индустрију Србије то било најзначајније, због ниских цена млека ЕУ произвођача, коментарише директор Млекаре Суботица Саша Џонлага. Према његовим речима, заустављен је читав негативан узрочно-последични след, који је претио да угрози пољопривреду, спречено је отказивање откупа млека малим произвођачима, што би дословно преполовило домаћи фонд. Сачувана је производња ратарских култура, као и производња меса, а спашена је и читава једна социјална категорија становништва.


Одлагање обимног правилника о вођењу ПДВ


Међу важнијим резултатима ПКС у години на измаку јесте и одлагање за годину дана примене Правилника о облику, садржини и начину вођења евиденције ПДВ. Са друге стране, нови Правилник о евиденцији промета, КЕП образац, донет на иницијативу Привредне коморе Србије, омогућио је велике уштеде у сектору трговине и услуга, поједностављењем евиденције промета. Процењено је да је овим правилником Привредна комора Србије омогућила привредним субјектима да у току 2016. године на радним сатима уштеде преко 2 милијарде динара. Извршни директор за правне послове компаније „Мерцатор С“ Владан Драшковић каже да је до краја 2016. године, захваљујући примени новог правилника, само по основу трошкова радних сати компанија остварена уштеда у износу већем од 70 милиона динара.


Наставак унапређења привредног амбијента


Ефекти подстицаја страном инвеститору да се аудио-визуелно дело производи у Србији, још нису сагледани, а очекивања су, према речима Анђелке Влаисављевић, власнице и директорке компаније Work in Progres, да ће се приходи удвостручити. „Кључну улогу и иницијативу око доношења Уредбе одиграла је Привредна комора Србије и мој савет за све који желе нешто да покрену и промене јесте да се добро организују и своје идеје и намере институционално спроведу, као што је и код нас био случај“, истиче Влаисављевић.


Међу стратешким опредељењима Привредне коморе Србије у 2017. години је подршка компанијама да савременије и брже послују уз уштеду трошкова, наставак унапређења привредног амбијента и смањивање административних препрека. Том циљу допринеће и наставак дигитализације услуга ПКС – ове године стартовао је сет од 18 нових електронских услуга, а наредне године биће их знатно више.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани