Кућа Добрих Вести

Login

Ново поглавље у економској сарадњи Србије и Турске

Оцените овај чланак
(1 Глас)

erdigaartrtrtrtБЕОГРАД - Привредницима Србије и Турске отворене су нове могућности за интензивније привредне везе, поручили су председници Србије и Турске Александар Вучић и Реџеп Таип Ердоган на Пословном форуму који је у Београду окупио више од 500 привредника из 350 компанија.

 

За унапређење економске сарадње и партнерства кључна је подршка државних институција, рекао је Марко Чадеж, председник ПКС.


Председник Србије Александар Вучић позвао је привреднике из Турске да инвестирају у Србији уз поруку да нигде неће наћи боље услове за пословање и инвестирање. “Хвала свим нашим пријатељима, од Танера у Крупњу и Лесковцу, Февзија у Алексинцу, Кемера у Житорађи, до сваке друге компаније, до Халк банке, који су дошли у нашу земљу, инвестирали” рекао је председник Србије обраћајући се учесницима Форума. Како је нагласио Србија жели сарадњу са Турском и у области инфраструктуре и осталих перспективних области.


“Али пре свега желим да истакнем наше искрено пријатељство и жељу да радимо заједно и то без воље председника Турске не бисмо могли да спроведемо у дело и зато сам захвалан” подвукао је Вучић.


Србија је кључна земља за Балкан, а председник Вучић велика прилика за регион, рекао је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.
Како је истакао, државници и пословни свет морају заједно да стварају добар пословни амбијент.


Ердоган је оценио да је његова посета и долазак великог броја бизнисмена из Турске прекретница у развоју односа две земље, које повезују блиске историјске и културне везе.


Председник Турске је рекао билатерални односи континуирано расту, а Србија је спровела добре економске реформе које Турска подржава.


“Турски пословни свет је све више заинтресован за Србију. Квалитетна радна снага је јако битна за нова улагања и остваривање конструктивних пројеката. Овом прилком желим да се председнику захвалим на помоћи и подстреку који даје бизнсименима из Турске”, поручио је Ердоган.


Марко Чадеж, председник ПКС захвалио је председницима Србије и Турске на подршци јачању привредних веза јер је за унапређење економске сарадње И нова партнерства кључна подршка државних институција. “Привредницима желим да у месецима и годинама пред нама што боље искористе могућности које су им данас отворене - потписаним међудржавним докумената и пословним договорима постигнутим на овом форуму”, нагласио је Чадеж и поручио да ће српске и турске компаније, у реализацији својих пословних и инвестиционих планова моћи да се ослоне и на Привредну комору Србије и на Турско - српски пословни савет.


Трговинска размена између Србије и Турске расте више од 230 новооснованих привредних субјеката са већинским турским капиталом основано је прошле и ове године у Србији, додао је председник ПКС.

У 2016. наша трговинска размена повећана за око 14 одсто и за осам месеци ове године исто толико, али да упркос напретку наша сарадња још није на нивоу стварних могућности наших привреда.


Са Турском тренутно послује 4.050 привредних субјеката, казе Чадеж и наглашава да само 140 предузећа извози, око 187 и увози и извози, а остали су чисти увозници из Турске, што сматра треба да се мења заједничким радом.

„Простор за чвршће економске везе отвара и регионална сарадња у оквиру трилатерале Турска- БиХ-Србија“, примећује, те додаје да за развој привредне сарадње и склапање пословних парнтнерстава имамо снажну подршку највиших државних званичника и институција наших земаља, а то, наводи, потврђује лично ангажовање председника Ердогана и Вучића.

Сматра да ће измене Споразума о слободној трговини значајно подстаћи раст међусобне размене, а реч је пре свега о мерама за либерализацију трговине и укључењу услуга у режим слободне трговине.


Српска привреда, додаје, посебно је заинтересована да што боље искористи могућности које нуди нови споразум, да повећа продају својих производа, да уравнотежи размену и савлада дефицит који је оптерећује у сарадњи са Турском, да више компанија извози на турско тржиште.

Чадеж је, каже, поносан што је данас окупљено више од 500 турских и српских привредника из готово 350 компанија, а они су се, како је рекао, током дана, уочи форума, упознавали, представљали пројекте и извозне потенцијале, договарали нове сусрете из којих ће израсти нови пословни аранжмани.

Копредседавајући Српско-турског пословног савета са турске стране Александар Међедовић рекао је да, када је први пут био у Београду, 2009, било је свега око 30 људи из пословног света, те је био само један лет дневно Београд- Истанбул, а да сада поатоје два лета, мада је, сматра и то недовољно.

„За улагање је потребно време, а сада је дошло време. Колико смо на успешној тачки, говори и велики број пословних људи. Да пошаљем поруку турским привредницима - Србија вас чека. Пружам вам подршку и право је време за нова улагања. Београд је за турски пословни свет нешто посебно и молим вас да долазите, улажете, ово је најлепше место на путу ка Европи и доста добро место за вас“, рекао је Међедовић, који се форуму обратио и на турском и на српском језику.

У завршници Пословног форума потписан је Меморандум о разумевању између Министарства привреде и турске компаније Тајпа текстил.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС

 


Последњи пут измењено уторак, 10 октобар 2017 23:35

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија