Кућа Добрих Вести

Login

Десет Ајнштајнових животних лекција

Оцените овај чланак
(6 гласова)

Ajnstajn2БЕОГРАД - Сви знамо да је Алберт Ајнштајн остварио велики допринос у научном свету. Међутим, то није био његов једини допринос. Оставио нам је и своје мисли, које сигурно могу многима да користе.

 Овог пута желимо да поделимо са Вама неке од њих, а из пера консултанта за људске ресурсе, предавача, ментора, коуча и тренера Неве Рајковић, верујући да ће Вас инспирисати и допринети вашем животу. 

Следи своју радозналост - поручио је славни научник 

Ја немам неки посебан таленат. Ја сам само страствено радознао. Шта подстиче вашу радозналост? Мене интересује шта то проузрокује да једна особа успе, а друга особа доживи неуспех; из тог разлога сам провео године проучавајући успех. Шта вас највише интересује? Гоњење сопствене радозналости је тајна вашег успеха.

 

Упорност је од непроцењиве вредности
Није да сам ја толико паметан, само се дуже задржавам на проблемима. Захваљујући упорности је корњача победила зеца. Да ли сте вољни да истрајете док не стигнете до жељеног одредишта? Кажу да је једина вредност поштанске марке у њеној способности да се залепи за пошиљку док она не стигне на одредиште. Будите као поштанска марка; завршите трку коју сте започели!

Фокусирај се на садашњост
Сваки човек који безбедно може да вози док љуби девојку једноставно не пружа пољупцу пажњу коју он заслужује.Мој отац је увек говорио да не можеш да јашеш два коња истовремено. Ја волим да кажем да можеш да урадиш било шта, али не све. Научите да будете присутни ту где сте; потпуно се посветите ономе што тренутно радите. Фокусирана енергија је снага, а то чини разлику између успеха и неуспеха.

Имагинација је моћна
Имагинација је све. Она је приказ предстојећих животних згода. Имагинација је важнија од знања.Да ли сваки дан користите своју имагинацију? Ајнштајн је рекао да је имагинација важнија од знања!Ваша имагинација је претпремијера ваше будућности. Ајнштајн је још нагласио: „Прави знак интелигенције није знање, већ имагинација.“ Да ли вежбате ваше „мишиће за имагинацију“ свакодневно? Немојте допустити да нешто тако снажно као имагинација атрофира. Под имагинацијом подразумевамо креативну способност ума да ствара јасне менталне слике о својствима људи, ствари и догађаја и њиховом узајамном односу, а који тек треба да настану.

Правите грешке
Особа која никад није направила грешку никад није покушала било шта ново.Никада се немојте плашити да правите грешке. Грешка није неуспех. Грешке вас могу учинити бољим, паметнијим и бржим, ако их на прави начин искористите. Искористите моћ прављења грешака. Рекао сам ово већ једном, и рећи ћу поново – ако желите да успете, утростручите број грешака који правите.

Живите у тренутку
Никад не размишљам о будућности – она ионако ускоро стиже.Једини начин да на прави начин приступите будућности је да будете што више присутни „у садашњости.“ У овом тренутку не можете да промените ни јуче ни сутра, па је важно да све своје напоре уложите у садашњи тренутак. То је једино време које је битно, једино време које постоји.

Створите вредност

Радије тежите ка томе да будете од вредности него да будете успешни.Не трошите своје време на покушаје да будете успешни, проведите своје време стварајући вредност. Ако сте корисни, онда ћете привући успех.Откријте таленте и дарове које поседујете, научите како да те таленте и дарове искористите на начин који највише доприноси другима.Радите на томе да будете од вредности и успех ће вас сустићи.

 

Не очекујте различите резултате радећи исте ствари
Лудост је упорно радити исту ствар и очекивати друкчије резултате. Не можете стално радити исту ствар и очекивати различите резултате. Да би вам се живот променио, морате се и сами променити; до које мере промените своје акције и своје размишљање, до те мере ће се променити и ваш живот.

Знање долази из искуства
Информација није знање. Једини извор знања је искуство.Знање долази из искуства. Можете расправљати о нечему, али ће вам расправа дати само филозофско разумевање предмета; морате искусити ствар из прве руке да бисте „знали“. Које је наравоученије? Стекните искуство. Немојте проводити време кријући се иза спекулативних информација!Изађите у свет и учините то о чему расправљате, и стећи ћете знање од непроцењиве вредности.

Научите правила, а онда играјте боље
Морате научити правила игре. А онда морате да играте боље него било ко други.Када ово срочимо једноставним језиком, постоје две ствари које морате да урадите. Прва је да морате научити правила игре коју играте. Ово не звучи узбудљиво, али је неопходно. Као друго, морате да се обавежете и посветите томе да играте игру боље но ико други. Ако можете ово да постигнете, успех је ваш.

О Алберту Ајнштајну
Алберт Ајнштајн је био теоретски физичар, филозоф, аутор, а можда је и најутицајнији научник који је икада живео. Ајнштајн је остварио велики допринос у научном свету, укључујући теорију релативитета, оснивање релативистичке космологије, предвиђање одбијања светлости у гравитационом пољу, квантну теорију кретања атома у чврстој материји, концепт енергије нулте тачке и квантну теорију моноатомских гасова, која је предсказала Бозе-Ајнштајнову кондензацију. То су само неки од његових доприноса. Ајнштајн је 1921. године примио Нобелову награду за физику „за свој велики допринос у пољу теоретске физике, а посебно за откриће закона фотоелектричног ефекта“. Објавио је више од 300 научних радова и преко 150 ненаучних. Ајнштајн се сматра оцем модерне физике, и вероватно је најуспешнији научник који је икада постојао.
                                                                    Извор: Кућа добрих вести/Тим креирање успеха - Нева Рајковић


Последњи пут измењено недеља, 11 август 2013 23:45
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија