A+ A A-

Савети Светске здравствене организације: Како бринути о менталном здрављу деце за време епидемије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

porodicasssssСветска здравствена организација издала је сет савета родитељима и старатељима који се брину за ментално здравље своје деце за време епидемије KОВИД 19.

 

“Помозите деци да пронађу позитивне начине да изразе осећања као што су страх или туга. Свако дете има сопствени начин изражавања емоција. Укључивање креативне активности попут игре и цртања понекад може да олакша овај процес. Деци ће бити лакше ако могу да изразе и саопште своја осећања у безбедном окружењу и уз подршку”, наводи се у објави СЗО.

 

Према оцени СЗО, деца би требала да буду уз своје родитеље и породицу, уколико је она безбедна по дете, колико год је могуће, те треба избегавати раздвајање деце од њихових старатеља.

 

“Ако дете мора да буде раздвојено од својих примарних старатеља, побрините се да му буде обезбеђена одговарајућа алтернативна заштита те да социјални радник редовно прати дете. Током периода сепарације обезбедите детету редован контакт са родитељима или старатељима”, једна је од препорука СЗО.

 

СЗО саветује родитељима да одржавају са децом уобичајену рутину у свакодневном животу, колико год је могуће или да направе нову рутину, нарочито ако деца морају да остану код куће.

 

“Обезбедите им активности (у складу са узрастом) у које могу да буду укључени као и активности за учење. Охрабрите децу да се играју и социјализују са другима колико год је могуће, макар и само унутар породице, ако је саветован смањен социјални контакт”, навела је СЗО.

 

Уз подсећање да је уобичајено да деца траже већу приврженост и повезаност са родитељима током периода кризе или стреса, СЗО саветује родитељима да са децом разговарају о ЦОВИД-19 искрено и у складу са њиховим годинама.

 

“Ако деца изразе своје бриге, најбоље је да им приступите заједно јер би то могло да умањи њихову анксиозност. Деца ће посматрати понашање и емоције одраслих, како би пронашли знаке како да се изборе са својим емоцијама током тешких периода”, закључују стручњаци СЗО.

 

Извор: Autonomija.info


Последњи пут измењено понедељак, 30 март 2020 17:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани