Кућа Добрих Вести

Login

Конференција "Ментално здравље неформалних неговатеља"

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mentalnozdravljeeeeeeeКонференцију под називом "Ментално здравље неформалних неговатеља" коју организује Црвени крст Србије уз подршку Популационог фонда Уједињених нација (UNFPA) и Канцеларија у Београду одржаће се у петак 27. новембра 2020. године у 12 часова на онлајн платформи Zoom.

 

Линк за конференцију је ОВДЕ.

 

На конференцији ће бити представљени резултати истраживања које је спроведено током јула и августа месеца 2020. године,у циљу сагледавања утицаја и ефеката неформалне неге (пре свега током епидемије COVID 19) на ментално здравље неговатеља/ца и израде препоруке за планирање и развој јавних политика којим би се побољшао квалитет живота, промовисало унапређење менталног здравља неформалних неговатеља/ица и развиле услуге подршке. Неформални неговатељи играју централну улогу у пружању дуготрајне неге у свету. Процењује се да 80% укупне неге пружају чланови породице, рођаци, пријатељи и комшије.

 

У нашем истраживању учествовало је 798 особа из 41 општине у Србији. Старост анкетираних неформалних неговатеља/ица се кретала у интервалу од 18 година, колико је имао/ла најмлађи неговатељ/ица, до 92 године, колико је имао/ла најстарији. Највећи број неформалних неговатеља/ица брине о једној особи (84.9 %), 12.6% брине се о две особе, о три или више особа води бригу 2,6% испитаника. Најкраћи временски период неге је 4 месеца, док је најдужа нега ближње особе 57 година.

 

Током пандемије неформалним неговатељима/ицама најпотребнија је била заштитна опрема (32%). Један од водећих проблема и потреба такође је био и недостатак поузданих информација (29.3%). Резултати истраживања показују да је блага депресија била заступљена код 11.2% неформалних неговатеља/ица, а умерена депресија код 8.6% испитаника. Седам посто неформалних неговатеља је било у тешкој депресији.

 

Истраживање представља део дугогодишње сарадње Црвеног крста Србије и Популационог фонда Уједињених нација. У истраживању су учествовали проф. др Дејана Станисављевић, проф. др Наташа Милић, др Милутин Врачевић и Наташа Тодоровић.

 

Говоре:

 

•             Љубомир Миладиновић, Генерални секретар Црвени крст Србије

•             Борка Јеремић, Популациони фонд Уједињених нација (UNFPA)

•             Наташа Тодоровић, Црвени крст Србије

•             Проф. др Наташа Милић, Медицински факултет Универзитета у Београду

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 26 новембар 2020 20:39

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија