Кућа Добрих Вести

Login

Не дај да те сломи – кампања против депресије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

NEDAJDATESLOBIMDFDFDFDХемофарм фондација је покренула националну кампању НЕСАЛОМИВИ са циљем подизања свести јавности о очувању менталног здравља и стварања друштвеног покрета за борбу против депресије и стигме која прати оболеле.

 

Кампања, која се спроводи у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Београду и уз подршку Министарства здравља Републике Србије, је посебно важна јер долази у време највеће кризе јавног здравља коју је изазвао вирус SARS-COV 2 који је изменио живот какав смо познавали до марта 2020. године због чега је неопходна хитна акција државе и друштва у обезбеђивању психо-социјалне подршке становништву са циљем стварања друштва хуманих и солидарних људи.

 

Хуманост и солидарност неопходни су за обнову доживљаја повезаности с другима, за љубав и поштовање, без којих нема здравља и опоравка, али ни испуњеног живота. Јер никоме не може бити добро док свима не буде било боље.

 

У сарадњи са компанијом Телеком Србија, бесплатан СОС број 0800 001 002, оперативан 24 сата седам дана у недељи На овом телефонском броју грађани ће моћи да потраже стручну помоћ коју ћу пружати стручњаци при Специјалној болници за психијатријске болести “Др Славољуб Бакаловић” у Вршцу и Специјалној болници за психијатријске болести у Горњој Топоници.

 

Адресар установа за бригу о менталном здрављу у којем ће на једном месту бити обједињене контакт-информације већег броја специјализованих здравствених установа у земљи.

 

На веб сајту wwww.nesalomivi.rs доступни су текстови и савети наших стручњака за унапређење психо-социјалног здравља, исповести особа које се боре против депресије, као и најчешћа питања и одговори за превазилажење ове болести.

 

Према броју људи који пате од депресије Србија је још пре пандемије ЦОВИД-19, са пет одсто оболелих, била изнад светског просека. Стручњаци процењују да ће утицај актуелне пандемије на ментално здравље људи бити велики и да број психичких поремећаја изазваних стресом широм света бележи раст. Према Светском економском форуму, свака трећа особа развија анксиозност и депресију проузроковану новонасталом ситуацијом, а домаћи психијатри и психолози очекују сличан тренд у Србији. Како би се спречило да пандемија коронавируса буде праћена епидемијом психичких поремећаја, Хемофарм фондација у сарадњи са Филозофским факултетом у Београду и уз подршку Министарства здравља Републике Србије покреће националну кампању за очување менталног здравља, борбу против растуће депресије и стигме која прати оболеле под називом „НЕСАЛОМИВИ“.

 

Билборди са поруком „Пази, ломљиво“ и „Не дај да те сломи“ видљиви у 18 градова у Србији, први су у низу активности ове кампање чији је главни циљ подизање свести јавности о депресији, значају превенције и заштите психичког здравља грађана у Србији, као и пружање директне подршке оболелима од депресије. Кампања „НЕСАЛОМИВИ“ представља покрет за оснаживање особа са депресијом, обезбеђује мрежу стручне подршке оболелима и позива на активно ангажовање свих у борби против овог поремећаја и стигме која прати оболеле.

 

„Хемофарм фондација већ 27 година покреће теме које су важне за наше друштво – оне нису увек пријатне, али су значајне за добробит свих нас. Након почетне бриге за физичко здравље и борбе против вируса, вере у науку и проналажења вакцине, у овој 2021. суочавамо се са изразитим утицајем пандемије на ментално стање нације. Неопходно је да посебну пажњу посветимо нашем психичком здрављу и зато овом кампањом отварамо тему која има статус црвеног аларма, позивамо на узбуну и тражимо ангажовање читавог друштва“, изјавио је поводом нове кампање Роналд Зелигер, генерални директор компаније Хемофарм.

 

Према речима министра здравља Златибора Лончара, ментално здравље је пођеднако битнокао и физичко, а важност националне кампање „Несаломиви“ огледа се управо у различитим видовима подршке која ће у оквиру ње бити пружена грађанима Србије. „Хемофарм фондација, Филозофски факултет у Београду и Министарство здравља обезбедили су стручну помоћ за свакога коме је она потребна, а циљ нам је један – борба за здравље нације. Свесни смо да живот током претходних годину дана, услед јединствене ситуације у којој се нашао цео свет, није био лак, те је наш заједнички циљ да спречимо да пандемија ЦОВИД-19 иза себе остави озбиљне последице по психичко здравље грађана“, изјавио је министар Лончар.

 

Зашто је важна национална кампања?

 

Истраживање које је у периоду од 23. марта до 25. априла прошле године спровео научно-истраживачки тим са универзитета у Београду и Крагујевцу* на узорку од 1.057 пунолетних грађана широм Србије, показало је да су депресија, анксиозност и стрес преовладавали у српској популацији током пандемије ЦОВИД-19. Месец дана након проглашења ванредног стања 28,9 одсто испитаника пријавило је умерену до тешку депресију, 36,9 одсто анксиозност, а 38,1 одсто умерене до тешке симптоме стреса. Ово истраживање показује забрињавајуће индикаторе, док ће јасни трендови у погледу менталног здравља нације бити доступни након националних истраживања која су у току.

 

Имајући у виду ову статистику и процене менталног стања грађана, Хемофарм фондација упућује позив за јединство нације у погледу спречавања, али и суочавања са депресијом у циљу благовременог лечења. Кампању Хемофарм фондације подржале су бројне институције и организације у Србији као и медији, а појединци и организације које накнадно желе то да учине могу се прикључити путем сајта њњњ.несаломиви.рс. Постаните део највеће мреже за подршку особама које се боре против депресије. Постаните НЕСАЛОМИВИ и дајте свој допринос у борби против депресије.

 

Више о кампањи прочитајте ОВДЕ .

 

Не дај да те сломи!

Депресија не бира, она ломи

све пред собом.

Ломи срце, ломи жеље,

ломи дом, ломи живот.

А ми, можемо да стојимо овде

и чекамо да нас све удари и поломи,

или можемо да станемо

једни уз друге и узвратимо ударац.


Заједно можемо бити неустрашиви.

Заједно можемо бити незаустављиви.

Заједно можемо бити несаломиви.

Прикључи се покрету за борбу

против депресије на www.nesalomivi.rs

и постани део мреже за подршку

особама са депресијом.

 Када смо повезани,

ништа нас не може сломити.

 

Телефон за подршку: 0800 001 002

 

 



 

 

Извор: Хемофарм фондација/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 30 април 2021 22:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија