Кућа Добрих Вести

Login

КУЋНИ ЉУБИМАЦ И ВРУЋИНА: Осам начина да помогнете вашој мачки да се расхлади

Оцените овај чланак
(2 гласова)

karisheaunplashhhhhИако подносе врућину боље од нас, мачке ипак пате током топлих дана. Ево неколико начина да помогнете вашој крзненој пријатељици да се осећа пријатније – пре, а и током топлотног таласа.

 

Одржавајте мачкино крзно

 

Незамршено крзно ће помоћи вашој мачки да се расхлади, зато је четкајте редовно током летњих месеци. Можда би такође вредело одвести је на летње шишање, посебно ако има дугу длаку. Посаветујте се са ветеринаром како бисте знали шта је најбоље.

 

Мазите мачку влажним пешкиром

 

Током топлих дана вашу мачку може расхладити нежно миловање влажним пешкиром или папирним убрусом. А и сви знамо да свака мачка воли добро мажење.

 

Користите мини вентилатор

 

Како бисте створили пријатни поветарац, ставите мали вентилатор на под близу климе или отвореног прозора. Ради додатног хлађења, можете ставити и флашицу ледене воде испред вентилатора.

 

Држите посуде са водом по кући

 

Мачке морају бити хидриране током врућине, исто као и ми. Остављајући им посуде са свежом водом по кући подстаћи ћете их да пију чешће. Не заборавите да сваког дана сипате свежу воду.

 

Током дана навуците завесе и спустите ролетне

 

Спустите све ролетне како бисте одржали кућу расхлађеном. То неће само усрећити вашу мацу, већ ћете такође уштедети новац јер нећете користити клима уређај.

 

 

Склоните тепихе са хладнијих површина

 

Не чудите да видите вашу мачку како се излежава на поду у кухињи или купатилу. Мачке привлаче хладне површине током врућине, тако да размислите да склоните тепих или отирач у купатилу.

 

Издигните кревет своје мачке

 

Вентилација је кључ, тако да размислите да инвестирате у кревет за мачку са кратким пластичним или металним ножицама. Проток ваздуха испод кревета ће јој помоћи да се расхлади.

 

Расхладите мачкино место флашом воде

 

Како бисте претворили њено омиљено место за излежавање у расхлађену оазу, напуните флашу са хладном водом и ставите је у замрзивач током ноћи. Ујутру увијте флашу у пешкир и ставите је на њено место, спремну када дође време за опуштајућу дремку.

 

Обратите пажњу на мачије шапе јер се ту налазе њене знојне жлезде. Ако за њом остају влажни трагови, то је знак знојења, тако да је потребно допунити јој посуду водом.

 

Увек проверите шупе и гараже пре него што затворите врата. Мачке се могу завући у све врсте скривених рупа, посебно ако траже мрачно место где се могу расхладити.

 

Пазите на симптоме топлотног удара, а то су претерано дахтање, летаргија, балављење, температура, повраћање, колапс и несвестица. Ако сте забринути за своју мачку, одмах позовите ветеринара.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/National Geographic Srbija


Последњи пут измењено петак, 30 јул 2021 14:14

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија