Кућа Добрих Вести

Login

Срећа за правог човека

Оцените овај чланак
(4 гласова)

rojasБЕОГРАД - Психијатар Енрике Рохас (Enrrique Rojas) у својој књизи "Не предај се“ (No te Rindas),  на позитиван начин говори о важности  да се у неким тешким ситуацијама необесхрабримо, већ да наставимо даље. Захваљујуци свакој препреци која нам се нађе на путу нешто научимо.

Научити значи извући закључак из онога што се догодило или научити лекцију. Није мудрији онај ко мање греши, већ онај ко више научи из својих грешака. Дефинише концепт успеха, пораза и среће, који по њему, представљају опсесије савременог човека.

Рохас је књигу написао у форми алманаха. Низ тема везаних за љубав, породицу, посао, пријатељство и културу служе да би приказао и доказао да је срећа само наћин на који гледамо на ствари.

"Желео бих да књига буде предавање, као календар, у коме се сваког месеца у години читалац посвети једној теми. Као психијатар свакодневно радим са великим бројем пацијената и сваком од њих треба да се посветим на исти начин. Желим да људи имају конкретне идеје. Зато сам књигу започео темом љубави, затим следе пријатељство, уметност старења, васпитање деце, култура и на крају, по мом мишљењу три највећа зла данашњице: недостатак љубави, анксиозност и депресија“, наводи аутор.

"У данашње време три најраспрострањеније епидемије у свету су депресија, стрес и недостатак љубави. Раскид је константа. Данас у средњим школама у Буенос Ајресу чак 40 одсто школараца су деца разведених родитеља, а у САД чак 60 одсто.

"Данас се све брзо десава. Није проблем заљубити се, али много труда захтева да се остане заљубљен. Заједнички живот је уметност. Да бисте могли да живите у складу са неким, морате прво бити у складу са самим собом.

Четири  најчешће навођена разлога  за срећу су љубав, посао, култура и пријатељство, и у познијем добу, здравље.

Треба имати на уму да срећа никада није дефинитивна, јер живот је дуг и околности се мењају. Срећа је начин на који посматрамо стварност, сматра аутор књиге.

                                                Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 29 децембар 2012 00:43
Гордана Балаћ

Pођена 1976. Дипломирани професор шпанског језика. Поред шпанског, говори енглески и италијански. Никада није радила у струци, ако се изузму две дивне године које је провела као хонорарни преводилац у Танјугу. Уживала да вестима даје необичне и привлачне наслове. Тренутно ради у елитном салону керамике и намештаја, али не престаје да ужива у читању, превођењу и усавршавању језика. Ужива у природи, речима и разговору са добронамерним, смиреним људима пуним живота. Верује да човек, ако посматра свет са лепше стране, у свему и свуда може пронаћи свој мали рај.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија