A+ A A-

Козје млеко – пола лек, пола храна

Оцените овај чланак
(2 гласова)

OTI_7286-uvodnaБЕОГРАД - Када говоримо о козјем млеку, за које тврдим да је најквалитетније млеко,   говоримо о производу који има велику калоријску, али и велику биолошку вредност, што је веома битно за здравље људи,  каже за „Кућу добрих вести“ лекар специјалиста нутрициолог Љубомир Пфаф.

Сто грама козјег млека има 73 калорије, а поред значајног садржаја беланчевина, масти и угљених хидрата, садржи и велику количину калцијума који је потребан за нормалан раст и развој костију код деце и одраслих, нагласио је Пфаф.

Према његовим речима, с обзиром да у себи садржи све врсте минерала и витамина, пожељно је да се козје млеко употребљава у исхрани деце и спортиста, јер нема практично никаквих контраидикација, осим у случајевима поремећаја апсорпције млека, због лактозе, али се то односи и на све друге врсте млека.
Пфаф наглашава да је током једног дана довољан дневни унос између 200 и 300 грама козјег млека, из разлога што има већи енергетски потенцијал од обичног млека и за које се често може чути да га зову „пола лек-пола храна“.

“Та количина козјег млека у потпуности подмирује потребе организма”, нагласио је он.

“Када се говори о козјем млеку, тврдим да је реч о најквалитетнијем млеку. Као што знамо млеко јесте раствор беланчевина, витамина, олигоелемената, масти и угљених хидрата у води, а најквалитетнија је намирница пошто је искористивост млека 95 одсто унутар организма, што му и даје за право да се назове и незаменљивом намирницом”, истакао је Пфаф.

“Знамо да нема зивота без млека, а доказ за то су бебе које путем млека добијају све оно што је потребно за правилан психички и физички раст и развој”, закључио је у разговору за интернет новине „Кућа добрих вести“ нутрициолог Пфаф.

Козје млеко спада у најздравије намирнице, када говоримо о млечним производима, а многи стручњаци указују да садржи троструки еликсир здравља. Од памтивека широм планете козје млеко се употребљава не само за исхрану, већ и као помоћно средство за лечење многих болести, јер у себи садржи мноштво протеина богатих есенцијалним аминокиселинама, широку лепезу витамина и нема тешко сварљивих масти. Не само да је лакше за варење од крављег, већ козје млеко садржи мање лактозе, па га лакше могу подносити  и особе осетљиве на лактозу. То млеко - у односу на кравље, садржи већи ниво витамина - поготово витамина Б6, минерала (калцијума), уз нижи ниво калорија.

Пошто је, како истичу нутриционисти, близу савршене хране и лако варљиво, козје млеко је погодно и за исхрану беба. Осим тога, одлична је намирница за децу, јер не садржи одређену врсту протеина који често изазива алергијску реакцију код малишана.

Кроз историју човечанства козје млеко се препоручује за јачање имунитета, лечење и јачање плућа, против туберкулозе, за лечење јетре …

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 20 септембар 2012 15:02
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани