Кућа Добрих Вести

Login

Јасна Шекарић и Бора Станковић кандидати за "Специјална признања" Спортског савеза Србије

Оцените овај чланак
(0 гласова)

sportskisavezsrbijeБЕОГРАД - Спортски савез Србије уручиће на свечаној Скупштини 15. децембра у 12 часова у Дому Народне скупштине Србије своја „Специјална признања“ установљена прошле године личностима који су радом и резултатима у дужем периоду задужили српски спорт.

 

За ову годину предложени су Јасна Шекарић, седам пута учесник олимпијских игара (1988-2012) и освајач пет олимпијских медаља у стрељаштву (злато, три сребра и бронза) и прослављени кошаркашки стручњак Борислав Бора Станковић.

- Ово су прва два предлога, молим све чланове Управног одбора Спортског савеза Србије, да, ако имају, предложе још кандидата – рекао је Александар Шоштар председник Спортског савеза Србије на седници Управног одбора СС Србије у хотелу „Унион“.- Критеријуми су јасни, важно је да не „понављамо“ нашу „Мајску награду“ која је постала заштитни знак српског спорта, већ да кандидујемо појединце који не морају чак ни да буду диретно укључени у спортски покрет Србије, али су својим деловањем допринили просперитету нашег спорта. Додела „Мајске награде“ постала је догађај број један у првој половини године, желимо и да свачаност уручења „Специјалних признања“ буде круна другог дела године, као што је то било лане када су добитници били Ивица Дачић и Новак Ђоковић.

Редовна годишња Скупштина Спортског савеза Србије одржаће се 20. новембра у сали Општине Стари Град. Нови Статут Спортског савеза Србије, дао је право сваком члану најмасовније спортске организације на Балкану да има делегата у Скупштини СС Србије тако да се очекује велики број учесника. На дневном реду, уз извештаје, су и програма рада и фанансијски план за 2013.

Подужу и веома конструктвну расправу изазвао је захтев Савеза за боди билдинг, фитнес, боди фитнес и аеробик за подршку за организацију Светског првенства за узраст до седам и од седам до 15 година 2013. у Новом Саду. Како је истакао председник СС Србије Александар Шоштар, у техничком погледу, ништа није спорно да се подржи организација, али је проблем у чињеници да деца до седам гдина имају шампионат света, што отвара питање какве последице оставља на њихово здравље овакво такмчење. Ради се, како је подвукао и генералани секретар СС Србије др Дане Корица потпуно непознатој и са стручног аспекта неистраженој категорији јер су ретки спортови који имају шампионате света за децу до седам година. Шоштар и Корица разговараће још једном са представницима овог савеза до коначне одлуке.

Закључено је и да постоји притисак, посебно на нивоу локалне самоуправе нових спортова, дисциплина и клубова, који имају „инфлацију“ светских шампионата са којих се, не ретко, доносе, често у најмлађем узрасту на десетине медаља.

- „Правлник о спортским гранама“ већ дуже чека на измене и на том плану ћемо још интензивније сарађивати са Министарством омладине и спорта Србије – нагласио је Шоштар.- Уједно, добра прилика да уведемо ред у ову област је и расправа о „Стратегији развоја спорта 2014. – 2018“ јер нам даје могућност да анализирамо стање у савезима, да видимо које су гране од интереса за државу и, посебно, да захтевамо да се много доследније примењује „по вертикали“ категоризација спортова Спортског савеза Србије у локалној самоуправи. Пракса нам показује да се често догађа да се она мења и модификује на основу неких личних афинитета и фаворизовања спортова, што доводи до огромног незадовољства клубова и појединаца. Мислим да је време и да се уради категоризације клубова и одреди њихов значај за локалну спортску заједницу и тек потом доделе средства.

Генерални секретар др Дане Корица обавестио је да ће се семинар за секретаре гранских спортских савеза, спортских организација и спортских друштава одржати 11. децембра у Палати Србија. Том приликом изабраће се и најбољи генерални секретар у овој години.

- Предавачи ће, између осталих, бити Драган Атаносов, заменик министара за омладину и спорт који ће говорити о стратегији развоја спорта 2014 – 2018. и професор Ненад Ђурђевић који ће упознати полазнике са правним аспектима овог документа. Очекујемо и предаваче из Републичког завода за спорт.

Професор Ненад Ђурђевић предложен је за члана радне групе Минстарства омладине и спорта Србије која ће пратити израду „Стратегије развоја спорта у Србији 2014 - 2018“

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 07 новембар 2012 09:46
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија