Кућа Добрих Вести

Login

ПОЧЕЛЕ ПРИЈАВЕ: Пето јубиларно такмичење намењено женама програмерима

Оцените овај чланак
(2 гласова)

merklehakatonПријаве за јубиларно пето такмичење намењено женама програмерима под називом Merkle Female Hackathon су отворене и трајаће до 5. децембра.

 

Хакатон организује агенција за корисничко искуство засновано на подацима, Меркле, а право учешћа имају све жене заинтересоване за програмирање без обзира на претходно искуство или ниво знања.

 

Организатори напомињу да је на претходним такмичењима учествовало више од 60 програмерки и да су многе од њих наставиле професионални развој у ИТ сфери.

 

„Циљ хакатона је да оснажимо жене програмере да превазиђу изазове који су и даље присутни у ИТ индустрији. Данас је ситуација далеко боља у односу на претходни период, али је и даље доминантно мишљење да је ИТ мушка професија. Меркле запошљава више од 50 одсто жена софтверских инжењера и сматрамо да је изузетно важно да будемо пример и подржимо све оне које желе да раде у ИТ-јуˮ, истиче Душица Величковић, организатор и члан жирија на хакатону.

 

Величковић додаје да, према процени Министарства трговине, туризма и телекомуникација, проценат жена у српском ИТ сектору износи између 15 и 20 одсто: „Истраживања Еуростата показују да је тек сваки пети програмер женског пола, а да су у Србији жене 19 одсто од свих запослених програмера.ˮ

 

На Merkle Female Hackathon такмичарке се могу пријавити и као појединци и као тимови. Учешће је бесплатно, а потребно је само да такмичарке имају свој лаптоп. Најбољи тим ће као награду добити карте за ИТ конференцију, а међу наградама за најбоље учеснице је и пракса у Merkle.

 

„Учеснице ће имати десет сати да развију прототип софтверског решења. На располагању ће имати помоћ менторки, софтверских инжењера из Merkle-a, интернет и моћи ће да користе програмски језик по избору. Задатак конкурса биће познат дан раније, а по завршетку хакатона сва предложена решења остаће у власништву њихових креаторки”, објашњава Душица Величковић и додаје: „Решење не мора да буде развијено до краја, али је важно да идеја буде употребљива у стварном окружењу, да буде аутентична и да садржи макар неки део софтверског кода.”

 

Пријаве за такмичење у програмирању Меркле Фемале Хацкатхон отворене су до 5. децембра у поноћ, а формулар за пријаве и све информације о хакатону доступне су ОВДЕ.

 

Такмичење је заказано за 11. децембар и биће одржано у оквиру Недеље образовања из рачунарских наука.

 

Извор: Кућа добрих вести



Последњи пут измењено четвртак, 25 новембар 2021 22:56

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија