Кућа Добрих Вести

Login

РАКУТЕН ВИБЕР: Нове функционалности апликације на глобалном нивоу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

image.pngРакутен Вибер уводи Пословни инбокс и Комерцијалне налоге како би унапредио корисничко искуство и повећао присуство брендова на платформи, али и даље заштитио своје кориснике од превараната.

 

Глобални лидер у домену приватне и безбедне размене порука, најављује увођење две важне глобалне иновације као део нове фазе еволуције у интеракцији између брендова и корисника унутар своје апликације. Нова понуда представља наредну фазу у реализацији Виберове дугорочне стратегије прерастања у супер-апликацију.

 

Из података доступних истраживања, сазнаје се да 71% корисника очекују од компанија да им пруже могућност за персонализоване интеракције, док 82% компанија планирају да имплементирају стратегију која пружа већу вредност корисницима кроз понуду циљних услуга. Када се у виду имају и корисници и компаније – Виберове нове функционалности представљају важан корак напред у пружању унапређеног корисничког искуства и интеракције са брендовима.

 

Са циљем да се унапреди комуникација између брендова и корисника, Вибер уводи Пословни инбокс на глобалном нивоу – посебан простор на платформи посвећен интеракцији између брендова и корисника, директно доступан у екрану за ћаскања сваког корисника. Ова функционалност омогућава да се све поруке из званичних налога брендова архивирају и организују унутар једног претинца (попут нотификације из банке, потврда поруџбине од сервиса за доставу, посебне поруџбине из радње итд.).

 

Пословни инбокс ће бити активиран када корисник прими своју прву пословну поруку. За кориснике који су имали прилике да размењују поруке са компанијама и брендовима у претходном периоду, сва таква преписка ће аутоматски бити пребачена у Пословни инбокс по увођењу те функционалности на платформу од стране Вибера – што ће бити случај и са оном која буде стизала и убудуће. Пословни инбокс ће омогућити корисницима да по својој жељи организују интеракције са брендовима на начин који им највише одговара, и то да:

 

             закаче разговор са неким брендом на врх свог Пословног инбокса;

             пребаце било који разговор из Пословног инбокса у главни екран са приватним четовима;

             закаче било који пословни разговор на врх екрана са приватнм четовима.

 

У исто време, биће много лакше пронаћи најновије информације које компаније и брендови саопштавају, јер ће претинац са тим разговорима бити закачен на врх главног екрана са приватним четовима – што значи да се пословне поруке неће мешати са приватним. Пословни инбокс ће омогућити ефикаснију комуникацију између брендова и корисника како би се унапредио кориснички сервис, повећале интеракције са брендовима и поспешиле пословне конверзије кроз продају.    

                                                        rakuten23

 

Прилагодљив Пословни инбокс на Виберу

 

Додатни важан корак ка стварању још бољег искуства за кориснике представља увођење Комерцијалних налога, где ће бити могуће пронаћи све начине да се оствари интеракција са брендом на једном месту. У њему ће бити садржане све пословне информације, услуге и ћаскања на Виберу – а да је налог притом лако претражив на платформи.

             Корисници ће моћи да претражују Пословне налоге проактивно тако што ће укуцати име бренда или компаније у простор за претрагу на Виберу

             Када буду ушли у Комерцијални налог по избору, корисницима ће се приказати назив бренда, логотип, симбол да је налог верификован, опис, контакт-подаци и списак канала комуникације доступан на Виберу. Налози ће моћи да се прослеђују другим корисницима, што повећава присутност и видљивост бренда

             Брендови ће моћи да истакну до три адресе, вебсајт, број телефона и опис дужине до 1000 карактера како би били сигурни да су све потребне информације доступне заинтересованим корисницима.

 

Нови и претраживи Комерцијални налози ће додатно оснажити кориснике тако што ће моћи да директно пронађу брендове по избору и проактивно започну комуникацију са њима. Комерцијални налози ће учинити искуство коришћења Вибера додатно погодним, јер ће потенцијални купци који буду пожелели да успоставе контакт са неким брендом или компанијом на Виберу моћи да изаберу канал комуникације који им највише одговара и тиме уживају у сличном доживљају коришћења посебне апликације унутар самог Вибера. Истовремено, брендови ће моћи да додатно усмере своју комуникацију ка својим купцима и клијентима – и на лагодан начин креирају врхунски и савремени пословни амбијент.

 

Претражив Комерцијални налог на Виберу, фазе активације

 

Вибер ће наставити са проширењем функционалности Комерцијалних налога и после нијиховог увођења, тиме што ће понудити још више лако доступних канала за комуникацију за пословне потребе, више услуга унутар истог налога и проширене услуге попут геолокације, телефонског позива компанији и других.

 

Уз Пословни инбокс и Комерцијалне налоге, Вибер настоји да додатно повећа безбедност и поверење својих корисника када ступају у контакт са брендовима и компанијама. Све пословне поруке које буду стизале са верификованих Вибер налога брендова аутоматски ће бити усмерене у Пословни инбокс – и неће бити доступне за приватне налоге који би се лажно представљани као привредни субјекат и покушавали да изнуде новац од корисника. Важни додатни елемент је “плава тачка” којом корисници препознају верификован бренд од стране Вибера. Комерцијални налози ће приказати све пословне информације на једном месту – где ће корисници лако моћи да им приступе и да их прегледају.

 

"Увођење најновијих функционалности на Виберову платформу стварају снажну основу за представљање додатних функционалности – које припадају стратегији унапређења Вибера у супер-апликацију”, каже Кристина Констандаче, главна директорка за приходе компаније Ракутен Вибер. “Главни циљ ове стратегије је да додатно развије корисност апликације корисницима, чиме би им омогућило да прошире опсег комуникације са својом циљном публиком на природан начин – што би створило додатну вредност за обе стране. Увођењем нових функционалности, услуга и канала комуникације, Вибер је у прилици да корисницима и брендовима пођеднако учини лако и ефикасно доступним вредна решења која ће њихов однос учинити богатијим."

 

Обе функционалности су доступне за тржиште Србије и широм света почевши од 23. јануара 2023.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 28 јануар 2023 00:24

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија