Кућа Добрих Вести

Login

Онлајн бизнис у регији – шта смо научили?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

vladanПАЛИЋ - За оне који још не знају шта је Donesi.com, ради се о онлајн (online) продавници хране, са сервисом за наручивање хране за кућну доставу, објаснио је Владан Зиројевић, co-founder & CTO, први предавач на данас отвореној 13. конференцији Е-трговина.

Он је предочио да раде од 2006. године, да су присутни на четири регионална тржишта и да се труде да нешто што је релативно једноставна ствар, као што је позивање ресторана и наручивање пице, направе на бољи начин. Тренутно послујемо са око 400 ресторана, имамо 16 запослених и нисмо узимали спољне инвестиције, а растемо нешто више од 40 процената годишње, предочио је Зиројевић.

 

Радите за глобално тржиште

 

“Мој први савет за све који почињу да се баве онлајн трговином – немојте то да радите! Због чега? Зато што је интернет савршен канал глобално, а ово што ми радимо регионално је и локално, то је само зато што морамо. Покушајте да радите глобално, и да ваш производ не буде такав да не можете да га радите глобално”, поручио је Зиројевић. 

Постоје оправдани изговори због којих не можете да радите на глобалном нивоу, а први је да немате никакву жељу да то радите. Друга ствар је, објаснио је он,  да ваш производ није довољно добар да се такмичи на глобалном тржишту, да није намењен страном тржишту већ локалном, а то значи да има локалне добављаче, купце и потребу за људима на терену.

Ми смо прво почели да се ширимо пре него што смо били фактички спремни, продали смо франшизу за Босну и Херцеговину и то је дало почетне резултате, наставља своју причу Зиројевић.

Франшизе су прилично компликован начин пословања, временски ограничен, правно закукуљен и нису погодне за младе стартапе (startup).
Друга ствар коју смо пробали јесте отварање локалних заступништaва заједно са локалним партнерима у тим земљама, и то је дало боље резултате, али мање од Србије. Приликом разних анализа закључили смо да је боље да све то прекинемо, и отворимо сопствене фирме, у земљама у којима радимо по стандардима Србије.

 

Једноставна формула за онлајн бизнис – чаробни прах

 

Постоји једноставна формула која важи за било који онлајн бизнис, за било коју земљу,  а то је број становника, бруто домаћи производ, пенетрација интернета и чаробни прах. Најбољи пример за чаробни прах је Црна Гора која је најмање тржиште, али тамо постоје навике људи, они више воле мобилне телефоне, па се четири пута више наручује преко мобилних апарата него код нас.

На основу статистичких података стање у регији изгледа овако: Ако Србију узимамо као репер - Србија је 1, Хрватска је 70 одсто вредније тржиште, а Словенија 40 процената. Ако су они значајно мањи него Србија, Босна и Херцеговина и Македонија су одприлике сличне 30-40 одсто вредности српског тржишта и Црна Гора је 10 процената вредности српског тржишта.  Хрватска и словеначка тржишта су боље рангирана, оглашавање је драстично скупље и улагање у маркетинг је два до 2,5 пута веће, а конкуренција је већа, поготово у Хрватској.

Што се тиче саме идеје, не треба се обазирати на њу саму, идеја има свуда око нас, поготово на западу и Америци, пример за то су немачки старт-апи, који у великом броју копирају идеје из Америке и изврсно их иплементирају на локалном тржишту и на тржиштима трећих земаља.
Постоје делови индустрија на којима се није догодила технолошка промена, али се она десила на тржишту оглашавања, тржишту резервисања карата, на тржишту берзи послова и на многим другим. 

Ми смо, такође, на таласу једне такве технолошке промене, и ако можете да будете у таквом таласу оно што радите много боље даје резултате него када радите против таквог таласа, закључио је своје излагање Зиројевић.

Извор: Кућа добрих вести


Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија