A+ A A-

Велико интересовање жена за рад у ИТ сектору

Оцените овај чланак
(2 гласова)

laptop-and-woman-s-hand-isolated-on-whiteБЕОГРАД - Жене чине трећину радне снаге у сектору информационих технологија (ИТ). Иако у школском узрасту 90 одсто девојака показује инересовање за ИТ, проблем настаје када оне, при избору факултета и смера у коме ће даље развијати своје каријере, из опште прихваћеног убеђења, одсустану од ИКТ, јер сматрају да је то резервисано за мушки пол.

Према подацима, проценат жена, које се одлуче за компјутерске науке је мали и креће се између 12 и 15 одсто.

Државни секретар Министарства трговине и телекомуникација Татјана Матић је на скупу поводом обележавања Међународног дана девојчица у ИКТ навела да тај сектор, ипак, све више постаје предмет женског интересовања.

,,Међународни дан девојчица у ИКТ-у" је установљен на нивоу Уједињених нација, а у Србији га од прошле године подржава Дигитална агенда, уз помоћ највећих ИКТ компанија. Циљ је да се девојчицама и девојкама приближе информационе и телекомуникационе технологије, да им се представе могућности запошљавања у овој области и да се подстакну на размишљање о каријери у ИКТ сектору", рекла је Матић.

Према речима Матићеве, ускоро ће 90 одсто послова захтевати познавање дигиталних вештина, а на нама је да се припремимо и испратимо на време, како би та дигитална будућност радила у корист жена.
,,Међународни дан девојка у ИКТ представља само један од прагматичних начина да се створи окружење и скрене пажња јавости и одговорних инситуција на потребу мотивисања младих жена и девојака да изаберу каријеру у ИТ и телекомуникационом сектору'', нагласила је Матићева.
Како је оценила, жене, баш као и ИКТ, представљају подједнко важне чиниоце, који имају огроман потенцијал и снагу да обликују и утичу на економију и развој ове земље и друштва у целини.
Матићева је истакла да ће се Европа ускоро суочити с недостатком високо квалификованих ИКТ стручњака, додавши да се већ сада у сваком сектору, од науке, уметности до трговине, употребом дигиталних вештина те области могу унапредити до максимума.

Поред тога, како је казала, употреба технологија доводи и до значајних уштеда у буџету, које на европском нивоу износе 30 милијарди евра годишње само, због веће употребе електронске управе.
Конференцији је присуствовало више од 200 матуранткиња београдских гимназија и студенткиња техничких факултета којима су се представиле бројне успешне жене из државне управе, сектора ИКТ, образовања, активизма и предузетништва.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 25 април 2013 18:22
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани