Кућа Добрих Вести

Login

Сајбер новац „биткоин“ све више у употреби и у Србији

Оцените овај чланак
(4 гласова)

bitkoinnnnnБЕОГРАД - Ако сте одувек сањали о валути чију вредност не одређује неки други чинилац као што је инфлација, девизни курс или банка са својом рачуницом, можда је решење у употреби виртуелног новца „биткоина“ - који сами као корисник контролишете.

У Србији, преносе београдски медији, „биткоином“ већ тргује неколико стотина људи, а у нашој земљи однедавно може и школарина да се плати овом валутом, као у случају новосадске Е-гимназије.
Биткоин је виртуелни новац који нема свој физички облик и нови је начин међународног електронског плаћања. Користи се за плаћања на интернету, али се може и заменити другим, класичним валутама.
Биткоини имају вредност само зато што су људи добровољно прихватили да као начин плаћања за “права” добра и услуге. Међутим, они могу бити размењени и за праву, конвенционалну валуту.

Куповина разних он-лајн услуга

Биткоин је осмислио извесни Сатоши Накамото, 2009. године, а назив "биткоин" односи се и на open source softver који омогућава коришћење валуте и на читаву P2P мрежу корисника. За праћење трансакција користи се дистрибуирана база података преко чворова peer-to-peer мреже.
Биткоини могу бити коришћени за куповину различитих он-лајн (online) услуга (рецимо – веб дизајн). Пошиљалац шаље “новчиће” на адресу примаоца комбинујући их у поруци са приватним кључем познатим само пошиљаоцу. Сваки учесник мреже има такозвани фајл - новчаник, који садржи произвољну количину пари кључева.

Немогуће је располагати новцем других људи и потрошити два пута исти новац: за безбедност се користе криптографске методе. Адреса не садржи никакве информације o свом власнику и у текстуалном облику представља линију дужине од 33 - 34 карактера, која се састоји од слова латинског алфабета и бројева.

Корисник биткоина може имати више адреса, правећи их по сопственом нахођењу. Стварање нове адресе представља стварање новог пара кључева и за то није потребно повезивање са мрежом, а могућност да се адреса отвори за само једну трансакцију помаже у очувању анонимности.

Вредност "биткоин економије" расте, јер константно расте вредност “новчића” .

Банке и владе- могући највећи противници нове сајбер монете

Више је него јасно да појављивање нове валуте, потпуно анонимне и неопорезиве не иде у корист владама широм света, тако да је за очекивати противљења, нарочито ако се коришћење ове валуте прошири на велики број корисника.

Друга групација која би се, евентуално, побунила, свакако би биле банке којима би се смањиле трансакције, али и износ провизије који сада наплаћују својим клијентима, било за коришћење кредитних картица, одржавање банкарских рачуна или неке друге своје банкарске производе, где саме зарачунавају колико ваш новац вреди.

Стога није чудно да су већ “кренуле” и прве приче са тенденцијом озлоглашавања „биткоина“. Прича се и да “новчићи” претендују да руше владе, дестабилизују економију и створе глобални неконтролисани простор за куповину и продају нелегалне робе.

Мало је вероватно да би „биткоин“ могао одменити долар, или друге валуте које контролише држава, али може послужити као нека врста универзалне алтернативне валуте која је прихваћена широм света.
Биће како одлучи већина

Иако су многи у почетку сумњали у успех концепта који је многима и данас нејасан, о томе колико је повећано поверење у ову валуту и тражња за њом довољно говори да је њена вредност од 13 долара почетком ове године порасла на око 950 долара.
Виртуелном валутом озбиљно се баве власти најмоћнијих светских земаља. ФБИ (FBI) је недавно објавио анализу у којој упозорава на могуће злоупотребе биткоина за прање новца, а кинеска влада саопштила је пре неколико дана да се биткоин не може третирати као званична валута (што је довело до краткотрајног пада вредности).
Иако се тренутно чини да је будућност „биткоина“ светла и да би у једном тренутку могао да замени долар у међународним трансакцијама, многи економисти упозоравају да је реч о „балону“ који би лако могао да експлодира.

Биткоин може да се користи за плаћање добара и услуга на све већем броју сајтова. У неким државама могуће је биткоином плаћати у ресторанима, у Ванкуверу је отворен и банкомат на ком се у замену за биткоин може подићи прави новац, а један универзитет на Кипру је дозволио и плаћање школарине виртуелним новцем.

За или против „биткоина“ тешко је судити у овом тренутку када е-плаћање добија све више на значају и када се не могу препознати размере и последице измештања промета новцем из реалне продавнице у виртуелни свет. Правило већине важиће, чини се и у овом случају. Како се определи већина – тако ће бити, а то је управо једна веома важна демократска тековина чију потпуну примену у овом тренутку може да обезбеди само интернет.

Сви које желе сазнати више о томе како функционише „биткоин“ могу посетити и форум bitcoin.rs .

                                                                                                                    Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 12 децембар 2013 14:05
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија