Кућа Добрих Вести

Login

44. Бемус-музика за душу

Оцените овај чланак
(0 гласова)

bemus-uvodnaБЕОГРАД- Традиционалне београдске музичке свечаности (Бемус) свечано су синоћ отворене необичним концертом Оркестра без граница (No Borders Orchestra-NBO), где је на сцени, осим врхунских музичара окупљених са простора бивше Југославије, била и публика удобно смештена на јастучиће.
Oвакав сценско-музички концепт, у коме су публика и музичари по први пут били у таквој физичкој блискости, одржан је у Сава Центру,  а осмислио га је млади,  успешни диригент и идејни творац НБО Премил Петровић. Поздравни говор казивао је његов нешто старији колега, истакнути диригент и педагог Бојан Суђић.

На 44. Бемусу, који ће трајати до 20. октобра, љубитељи музике имаће прилике да посете концерте бројних музичара из целог света.

 

Од Путујућег фестивала до симфонијског оркестра

 

Путујући фестивал савремене музике "Music masters on air- MusMA" одржаће вечерас у 20 часова концерт у Дому омладине, а улаз ће бити бесплатан.
Под слоганом "Опсада Београда" овогодишњи Бемус угостиће најбољи ансамбл за барокну музику на свету, ансамбл "Les Arts Florissants" из Француске, који ће наступити у недељу 14. октобра, а у среду 17. октобра премијерно ће бити приказана опера "Свадба" композиторке Ане Соколовић.

Први пут у Србији публика ће имати прилике да чује дела америчког композирора Konlona Nenkeroua, поводом 100 година од његовог рођења, у извођењу пијанисткиње Наде Колунџије, Волфганга Хајзинга на фоноли и глумца Небојше Дугалића.

Солистички концерт познатог пијанисте Александра Маџара, на коме ће извести свих шест Бахових партита за клавир, љубитељи класичне музике моћиће да погледају 13. октобра у Коларчевој задужбини.

Чувени гитариста Пако де Лусија, који је гостовао пре две године на Гитар арт фестивалу, први пут ће учестовати на Бемусу 18. октобра.
Симфонијски оркестар РТС-a, под управом диригента Бојана Суђића, затвориће 44. Бемус у Коларчевој задужбини.

Концерти ће се одржавати у Културном центру Београда, Битеф театру, Атељеу 212 и Скупштини града, Коларчевој задужбини, Дому омладине.
Целокупни програм можете погледати на сајту БЕМУС-а.

 

Београдске музичке свечаности

БЕМУС, основан 1986. године, представља најстарији и најзначајнији музички фестивал у Србији. У оквиру овог традиционалног фестивала Беград је угостио неке од најпознатијих ансамбала и солиста нашег времена попут Краљевског Konserthebau orkestra, Симфонијског оркестра Гетеборга, Минхенске филхармоније, Њујоршке филхармоније, Ансамбл перкусиониста из Стразбура, Пекиншке опере, Балет Мориса Бежара из Лозане, Балет Бориса Ејфмана и друге.

БЕМУС је као значајна културна манифестација постала 2002. године члан Европске асоцијације фестивала (European Festivals Association - EFA).

Извор: Кућа добрих вести


Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија