Кућа Добрих Вести

Login

Прослављена 56. годишњица Независности Алжира

Оцените овај чланак
(3 гласова)

alzir ambasadorБЕОГРАД - Поводом 56. годишњице независности Народне Демократске Републике Алжир, у Београду, амбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб, приредио је свечани пријем у својој резиденцији, у знак сећања на дан када су, 5. јула 1962. године, борци Алжирске револуције извојевали победу.

 

Антиколонијална борба алжирског народа – Алжирски рат за независност – сматра се једним од највећих догађаја у историји XX века. Та борба, утицала је на стварање многих државе колонизоване Африке, и у темељу преокренула ток историје Африке.


Амбасадор Абделхамид Шебшуб је најпре захвалио гостима на присуству, подсећајући на
то да заједнички деле историјски тренутак, који обележава годишњицу независности Алжира.

 

Овај дан обележава крај периода дугог 132 године живота алжирског народа у репресији, неправди и понижењу. Овај дан се сматра и даном победе, која је уследила после отпора и народно-ослободилачког рата, који је водио алжирски народ против француског колонијализма, да би коначно дошао до своје слободе, независности и суверенитета.


Амбасадор је указао на то да је ово је прилика да се поклонимо сенима храбрих бораца и
подсетио на храброст и борбу тих људи, који су били снага војске националног ослобођења и чија посвећеност свима нама и младим официрима Народне Националне армије, који су данас са нама, треба да служи за пример. Велика је част што су нас данас и високи официри Народне националне армије из Алжира, стицајем срећних околности, почаствовали својим присуством, истакао је он.

 

                     grupna slika

 

Овај дан нас подсећа и на подршку коју су Југославија и председник Тито пружали алжирском народу током година борбе и којима данас, такође, одајемо почаст.


Амбасадор Алжира искористио је и ову прилику да ода посебно признање Стевану Лабудовићу, који нас је напустио прошлог новембра. „Стеван је увек био срећан када је био у прилици да са Алжирцима подели радост, али данас, по први пут, није међу нама. Међутим, са нама је његова супруга Ружица, којој, у име свих вас, желим добродошлицу“.

 

Празник младости - 5. јул у Алжиру

 

Као што знате, изјавио је амбасадаор, 5. јул је празник младости, а младост једне земље је
њена будућност, и због тога је алжирска влада, одмах по стицању независности, поставила образовање као приоритет развојне политике, градећи основне и средње школе и универзитете, како би сви грађани Алжира имали приступ знању и образовању, што им је било ускраћено током колонијалног периода.


На овај дан, претходних година, Амбасада Алжира је организовала и церемонију додељивања чинова официрима на школовању који су произведени у виши чин. Ове године, није било уручивања чинова, и то не зато што алжирски официри на школовању то нису заслужили, већ једноставно, изјавио је амбасадор, зато што за то још није дошао прави тренутак, када је реч о напредовању.

 

Користећи свечану атмосферу, амбасадор Шебшуб је напоменуо да је међу присутнима и
један млади Алжирац, коме данас може да се ода признање. Ради се о Ласал Абдерахману,
који је управо положио велику матуру и који заслужује аплауз присутних, као подршку.


Амбасадор је рекао да и свима осталима жели исти успех у учењу, и позвао све да се и даље труде, како би били најбољи и на најбољи начин представљали своју земљу.


Пријему су присуствовали алжирски дипломати, високи официри Народне националне армије, који су у посети Београду, чланови алжирске заједнице, чланови Друштва пријатеља Алжира, представници српских компанија, које су пословно присутне у Алжиру, представници медија, те бројни војни стажисти, који су на стручном усавршавању у Србији.


Домаћини су приредили богату алжирску трпезу, уз кус кус, алжирска вина и урме, за које се верује да су међу најбољима на свету.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 09 јул 2018 10:57
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија