A+ A A-

Хотел „Парк“ враћа боемски дух Ниша

Оцените овај чланак
(1 Глас)

panoramaaaaaaaБЕОГРАД - Већ две године траје реконструкција и доградња култног нишког хотела „Парк“ који је крајем 2014. године купила компанија „Раавекс груп“ која је у власништву нишке породице стоматолога Радојичић.

 

Рок завршетка овог лепог здања у центру Ниша неколико је пута померан, јер је мењан пројекат, са циљем да постане репрезентативни хотелски и туристички објекат који ће бити понос, не само Радојичића, већ и Ниша.

 

Због измене планова биле су потребне нове дозволе, на које је морало да се чека.

 

Последњи рок је фебруар 2019. године, али овде верују да ће „Парк“ засијати у пуном сјају и који месец раније.

 

Како за „Турстички свет“ истиче Сања Гроздановић, директорка „Равекс групе“, први бизнис план прављен је са идејом да хотел буде повезан са здравственим туризмом, јер су здравство и туризам најперспективније привредне гране, сматра она. Било је приче да се објекат преименује у клинику. Мало по мало, власник Андрија Радојичић је дошао на идеју да то буде хотел који ће се разликовати од постојећих нишких хотела, да се не сведе само на смештајне капацитете, него да врати боемски дух Ниша, да више буде угоститељски, а мање смештајни објекат.

 

„У центру Ниша нема конгресних хотела, а управо постоји озбиљна тражња у тој области. Одлучили смо да у центру града створимо услове за конгресни туризам, односно, да направимо салу за конгресе са триста места. Хотел ће имати седам ресторана, као и спа центар, бар, пивницу и казино. Затим ће имати ексклузивни ресторан и бечку посластичарницу, чиме се враћамо теми матинеа. Све то је некада имао хотел „Парк“. У склопу хотела налазиће се и италијански ресторан, а на крову ће бити велика „роофтоп“ тераса. Тај део се дограђује, а до врха ће водити панорамски лифт“ открива Гроздановић, и додаје: „По закону о туризму, за високу категоризацију хотела неопходно је да на осам угоститељских места буде минимум једно паркинг место. Хотел ће изгубити део постојећег паркинга због проширења терасе, па ћемо изградити подземну гаражу. И то је захтевало нову дозволу. Осим соба, хотел ће имати још много садржаја, чиме ће свакако допринети и самом граду“, уверена је Сања Гроздановић.

 

Хотел „Парк“ је први модерни хотел у Нишу, подигнут 1937. године. Чува историју и културно наслеђе града и 1983. године стављен је под заштиту државе, па се реконструкција обавља под надзором Завода за заштиту споменика културе. Налази се у суседству здања у којем је седиште градоначелника Ниша, а преко пута градског парка, по којем је добио име. Ово је први јавни објекат у граду са свим карактериситкама модерне архитектуре и представник је архитектуре Ниша из периода модерне. Грађен је од 2. јуна 1936. до 31. октобра 1937. године, по пројекту београдског архитекте Александра Секулића и инжењера Драгог Владимировића, који је радио статику објекта, а власник је био познати нишки гвожђарски трговац Живко Стојиљковић. Вредност радова изградње у то време износила је три милиона динара. „Парк“ је био једини модеран хотел у Нишу пре, па и после Другог светског рата. Имао је стотину кревета, централно грејање, воду, телефоне по собама, гараже, биоскоп и богату, модерну кухињу. У периоду од 1994. до 2011. године овде су биле смештене избеглице, после чега је напуштен и руиниран, и представљао је ружно лице града.

 

Извор: Кућа добрих вести/Туристички свет


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани