Кућа Добрих Вести

Login

Културно-историјски обилазак Амбасаде Египта

Оцените овај чланак
(10 гласова)

setnjavisksМузеј афричке уметности ове године, организује посебно издање шетње „Културна баштина Топчидера“, која, поред обиласка Музеја афричке уметности, Куће краља Петра и Легата Петра Лубарде, укључује и, као привилегију, посету зграде Амбасаде Арапске Републике Египат.

 

Музеј афричке уметности сведочи о дипломатској активности југословенског амбасадора Здравка Печара, који је, заједно са својом супругом Ведом Загорац оформио иницијалну збирку афричких уметничких предмета, данас изложених на сталној поставци Музеја.

 

Кућа краља Петра и Легат Петра Лубарде представљају институције културе са активном излагачком делатношћу које су смештене у некадашње грађанске виле – трговца Ђорђа Павловића и инжењера Радише Николића – због чега имају изузетно диманичну и занимљиву историју. Сва четири објекта налазе се у непосредној близини и крију занимљиве детаље из живота људи који су некада становали у овом делу Београда.

 

Зграда амбасаде Египта баштини сећање на породице Новаковић и Гавриловић, које су у овој вили „у Винограду“ организовале политички ангажоване састанке, затим на рад чувеног архитекте Драгише Брашована, као и на дуготрајне односе између наше земље и Египта.

 

                                 mmdmdmmd

 

У среду, 3. октобра 2018. године, када је и реализована прва посета амбасади Арапске Републике Египат, осим што је била привилегија за прву групу туриста посебног издања „Културне баштине Топчидера“, била је и необична, што је учеснике шетње поздравио и амбасадор Египта Њ. Е. господин Амр Аљоваили. У поздравном говору подржао је иницијативу Музеја афричке уметности и агилну директорку др Марију Алексић, којој је захвалио што је амбасада Египта уврштена у ово посебно издање шетње Топчидером, Сењаком, односно овим зеленим делом Београда. Амбасадор Аљоваили је упознао пристуне са многобројним активностима које су предузете у години када Египат и Србија обележавају 110 година од успостављања дипломатских односа.

 

Поред многобојних активности које су организоване на пољу културе, циљ амбасаде је да се, у наредном периоду, интензивира економска сарадња. У том светлу, амбасадор је упознао присутне са економским караваном Египта који је прошле недеље организован у неколио градова Србије. Како је амбасадор истакао, циљ је да се односи Србије и Египта унапреде у свим правцима, а посебна жеља је да се унапреди економска сарадња, која би требало да досегне сарадњу из времена сарадње Југославије и Египта. Показујући и фотографије југословенских и египатских државника и њихових сусрета у прошлости, амбасадор је заправо подсетио на изванредан капитал који баштини добру сарадњу, и коју треба додатно унапредити у годинама које долазе. На крају обраћања, најавио је долазак градоначелника Хургаде током октобра, који ће посетити Србију са циљем унапређења сарадње и у области туризма. На крају посете, гостима су, љубазни домаћини, припремили многобројне традиционалне египатске посластице које су дегустирали.

 

Са групом су прошетали Ана Кнежевић, сарадница Музеја афричке уметности, и Ивана Затежић, сарадница Куће легата – Легата Петра Лубарде.

 

Туристичка група креће од Музеја афричке уметности – збирка Веде и др Здравка Печара, Андре Николића 14, у 14 часова, и то још 7. новембра и 5. децембра, односно наредне две прве среде у месецима до краја ове године.

 

План наредне две шетње, биће као и октобарска шетња: Музеј афричке уметности – збирка Веде и др Здравка Печара, Амбасада Египта (Андре Николића 12), Кућа краља Петра (Васе Пелагића 40) и Кућа легата – Легат Петра Лубарде (Иличићева 1). Предвиђено време трајања шетње: око 150 минута. Цена улазнице су 500 динара (улазнице се купују у Музеју афричке уметности пред почетак шетње). Број места је ограничен на 20. Пријављивање је обавезно. Имајући у виду специфичност овог издања шетње, потребно је да се на имејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. пошаљу следећи подаци: име и презиме, број личне карте, фотографија прве стране пасоша. Сваки посетилац биће обавештен после добијеног одобрења од стране Амбасаде. Организатори захваљују на разумевању због протокола. Такође, позивају све заинтересоване да, за све додатне информације, питања, и вођење на енглеском језику пишу на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 04 октобар 2018 12:44
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија