Кућа Добрих Вести

Login

ФЕСТ 2019: Документарни филм Емира Кустурице "Пепе, један узвишени живот"

Оцените овај чланак
(1 Глас)

hoseДесет година након портрета Марадоне, Кустурица се враћа документарном филму да овековечи још једну легендарну фигуру - бившег уругвајског председника Хосеа "Пепеа" Мухику у филму "Пепе, један узвишени живот".

 

Кустурица је изјавио да је пре много година чуо за председника који вози трактор, и да је одмах помислио како жели да сними филм о њему.

 

Снимање је трајало две године, од 2013. до 2015, када се завршио Мухикин мандат. Кроз серију разговора, Кустурица и Мухика дискутују о смислу живота кроз филозофску, политичку, естетску и поетску визуру. На нежан и топао начин, Кустурица приказује Мухику у свакодневним пословима у башти, као и разговорима о битним тренуцима своје прошлости. Мухикина идеологија једнако се огледа у његовим политичким ставовима, као и у његовом скромном начину живота.

 

"Он је вероватно једини политичар на свету који није корумпиран", изјавио је Кустурица за човека познатог као "најсиромашнији председник на свету". Мухика је своју плату поклањао у добротворне сврхе и живео у убеђењу да када ти већина поклони власт, мораш да живиш као већина, а не елита. Почео је као герилски борац, пљачкао је банке, борио се против фашиста, и провео је 13 година у затвору где се посветио учењу. Био је министар пољопривреде, затим премијер, и на крају 40. председник Уругваја, вероватно и највољенији председник једне земље у савременој историји.

 

"Био сам шокиран кад сам видео да људи плачу зато што се председнику завршава мандат. Била је толика гужва да сам замало сломио ногу у покушају да направим добар снимак. Као да су Ролингстонси дошли у град... Постоји разлог зашто су Уругвај звали Швајцарска Јужне Америке. Када паднете у депресију због свега што се дешава у свету, барем имате један пример успешног друштва," изјавио је Кустурица.

 

Филм је премијерно приказан ван конкуренције на фестивалу у Венецији, а на 47. ФЕСТ-у ће такође бити приказан ван конкуренције у Главном програму.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 19 јануар 2019 22:09
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија