Кућа Добрих Вести

Login

Предавање „Културно наслеђе Србије“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kulturanasledjeИсторичар Дејан Ристић одржаће 23. јануара 2019. године са почетком у 20 сати у београдском хотелу ,,Метрополˮ предавање на тему ,,Културно наслеђе Србије: Србија и Унескоˮ.

 

Организатор предавања је Ротари клуб ,,Београд – СТАРИ ГРАДˮ.

 

Улаз на предавање је слободан.

 

Потребно је само да ваше присуство обавезно потврдите на електронску адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

Изузетно богатство културне баштине (археолошки локалитети, просторне културно-историјске целине, богомоље, утврђења, јавни споменици, бојишта, војни меморијали и места страдања, архиви, библиотеке, музеји, галерије и др.) чине Србију препознатљивом у европским и светским оквирима.

 

Културно наслеђе, у сва три своја појавна облика (покретно, непокретно и нематеријално), представља један од темеља идентитета, али и непресушан образовни, научни, уметнички, привредни и туристички ресурс.

 

Шта чини културно наслеђе Србије?

Колико познајемо, на који начин чувамо и како управљамо сопственим културним наслеђем?

Шта је оно што представља светску вредност?

По чему Србија може бити препознатљива на светским културним и туристичким мапама?

Шта би то могао бити српски културни производу?

На који је начин Србија присутна у Унескоу?

 

Ко је Дејан Ристић?

 

Дејан Ристић је истакнути историчар, преводилац и сценариста. Један од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем.

 

Обављао дужности управника Народне библиотеке Србије, државног секретара за културу и бројне друге у Влади Републике Србије.

 

Бави се дипломатском историјом (српско-британски и српско-француски односи крајем 19. и почетком 20. века; југословенско-алжирски односи од 1954. године), Холокаустом, односом државе и традиционалних верских заједница у 20. веку, културном историјом и културом сећања).

 

Аутор већег броја научних радова и књига.

 

Учесник међународних стручних и научних скупова одржаних у Београду, Лондону, Трондхајму, Јерусалиму, Бечу, Хагу, Амстердаму, Тел Авиву, Истамбулу, Братислави, Прагу, Москви, Хаифи, Варшави, Ослу, Хелсинкију, Бриселу, Букурешту, Лувену, Андрићграду, Љубљани и др.

 

Похађао специјализоване едукације у Јерусалиму и Лондону из области државне управе и истраживања Холокауста као стипендиста британске и израелске владе.

 

Иницијатор и координатор више пројеката реализованих под покровитељством Унескоа.

 

Успоставио Национални дан књиге.

 

Утемељио Националну награду у области библиотекарства ,,Јанко Шафарик''.

 

Основао Фондацију Народне библиотеке Србије.

 

Добитник бројних награда и признања.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија