Кућа Добрих Вести

Login

Предавање „Сефардски Београд: Прошлост и садашњост сефардске културе“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sefardddddddПредавање „Сефардски Београд: Прошлост и садашњост сефардске културе“, на којем ће посебна пажња бити посвећена утицају сефардских Јевреја на културу Балкана, биће одржано 31. јануара у Свечаној сали Института Сервантес.

 

О поновном сусрету Шпаније са Јеврејима, из перспективе историјске ревизије односа између Шпаније и јеврејске заједнице, овом приликом говориће Кармен Алварес, аташе за културу Амбасаде Шпаније у Београду. С друге стране, професор Елиезер Папо са израелског Универзитета Бен Гурион причаће о присуству сефарда на Балкану и развоју ладино језика у Београду.

 

Предавање почиње у 19 часова, улаз је слободан, а обезбеђен је и симултани превод са шпанског на српски језик.

 

Кроз слична предавања, изложбе, округле столове и концерте, Институт Сервантес у Београду током наредних месеци бавиће се културом сефардских Јевреја, њиховим положајем кроз историју, као и најразличитијим начинима на које су из века у век мењали београдску свакодневицу.

 

Тако је пред сам крај прошле године у галерији Института Сервантес отворена изложба „Откријте Сефарад“, организована у сарадњи са Мрежом јеврејског наслеђа Шпаније - Путеви Сефарда. Поставка која посетиоце води на путовање кроз најлепше јеврејске четврти Шпаније може се погледати до 11. фебруара.

 

Циклус о сефардској култури наставиће се 7.марта, уочи Међународног дана жена, округлим столом у Институту Сервантес под називом „Сефардски Београд: Оне говоре“.

 

Април ће бити резервисан за српску и јеврејску музику, уз наступ Српско-јеврејског певачког друштва, док ће у марту бити представљена прва „Сервантесова рута: Сефардски Београд“, пројекат инспирисан сефардским наслеђем у српској престоници, који спаја културу, историју и туризам. Вишемесечно истраживање сефардске културе биће закључено изложбом „Агуа саграда“, која ће у галерији Института Сервантес бити отворена у јуну.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 27 јануар 2019 14:12

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија