A+ A A-

Како постати шампион као што је Новак Ђоковић?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

kakopostatiuspesanНакон дуго прижељкиване Грен слем титуле, Новак и његов тим су били гости на вимблдонској вечери Шампиона у Гидхолу у Лондону. Као победник Шампионата у мушкој појединачној конкуренцији, био је позван да на бини пред бившим шампионима, легендама, јуниорима и члановима клуба да интервју. Његова 13. Грен слем титула дошла је након 2 године проблема, 6 месеци одсуства са такмичења, операције лакта и раних елиминација на већини турнира које је играо.

 

Након много шаљивих питања и освртања на Новаков пут до тријумфалног постоља уследило је и питање које умногоме може да буде корисно свима који имају за циљ да достигну те шампионске висине. Како постати шампион? Како да наставиш да нижеш шампионске резултате и након јуниорских дана?

 

У публици су седели многи јуниорски победници и врло радознало су гледали у Новака и ишчекивали његов одговор:

 

Верујте у себе и увек се сетите зашто сте изабрали да играте тенис. Када се на путу појави превише изазова и почнете да сумњате у себе, сетите се љубави и страсти које су вас покренуле да се бавите баш овим спортом.

 

Знати своје “ЗАШТО” и чувати га близу срца је веома једноставан и моћан савет. Када у свим изазовима с којима се сусретнете останете доследни својим вредностима и веровањима, онда ће вас сваки пут водити до успеха. Порашћете, научићете, пашћете, успећете – али ваше аутентично ЈА биће урезано у све што радите.

 

Баш као што свако од нас има јединствене отиске прстију, тако свако од нас има и свој систем вредности који носи кроз цео живот. То нас чини Оригиналом.

 

Гери Келер, аутор многих бестселера, недавно је на једном од подкастова које слушам навео један врло снажан цитат:

Рекао је:

 

   Успех је ништа друго до ићи из неуспеха у неуспех без одустајања.

То је тако истинито.

 

Тајна формула успеха

 

Новак не дозвољава апсолутно никоме да наметне границе његовим способностима, јер не жели да га спутавају. Верује у константан раст и усавршавање и не допушта да му успех дође случајно. Он је тај који га јури. Када освоји један врх, тражи следећи на који би се попео. Чује и поштује мишљења других људи, али не дозвољава да га она одређују. Он је потпуно свој и аутентичан и у победи и у поразу.

 

Чак и када је био најбољи на свету, увек је био отворен да проба нове ствари, да истражује и иновира, а вероватно је због тога постао отпоран на осуде и неразумевање. Његова кожа је као снажни оклоп који га чува од таквих олујних утицаја.

 

Сваког дана му се деси неки неуспех. Када почне да сумња у себе и губи веру, његов највећи ослонац и подршка у враћању на прави пут је оно што многи од нас често ни не препознају као важно.

 

Тајна превазилажења сваког изазова у животу су добре навике и дневне рутине. Када лутате и ствари постану сувише компликоване… вратите се својим основним рутинама, оним које су вас и довеле до успеха. Новак је јако добар и истрајан у својим рутинама.

 

Ако желите да достигнете ниво мајсторства у нечему, то захтева да понављате хиљаде и хиљаде пута исту ствар док она не постане део вас.

 

Брус Ли је рекао:

 

   Не бојим се човека који је тренирао 10.000 удараца једном, већ се бојим човека који је један ударац тренирао 10.000 пута.

 

Мени се чини да је ово најбољи опис успеха, најконкретнији. Ми покушавамо да га закомпликујемо и учинимо недостижним. Права је истина је да је успех само понављање основних корака док не постану мајсторство.

 

Новак апсолутно свако јутро започиње својим рутинским стварима које ја укратко зовем – ритуали. Они су темељ његовог дана и енергија за тај дан.

 

Спавање одређени број сати, молитве, дисање, истезање, унос воде, храна, породично време – ништа од тога не прескаче. То је његово гориво и енергија коју користи да испуни своје циљеве и остане доследан својој сврси.

 

И да, наравно да удара форхенд и бекхенд сваки дан. Небројени тренинзи, различити углови, различите подлоге, различити противници. Тренинг је сваки дан без обзира на то где се налази или какво је време напољу. Свака прилика је одлична прилика за раст. Сваки тренинг је посвећен усавршавању његових основних удараца, јер учење не престаје када савладамо основе.

 

Ми не престајемо да читамо онда када савладамо технике читања. То је само почетак и основа за све остале личне надоградње. Што боље и брже читамо, то ћемо више градива моћи да пређемо. А за то је потребна вежба сваки дан. Учење не престаје са добијањем факултетске дипломе. То је основа и почетак за даље.

 

   Није довољно имати знање, морамо да га применимо. Није довољно желети нешто, морамо да радимо.

   Брус Ли

Како открити своју сврху?

   Да ли радите оно што радите да би сте урадили најбоље што ви можете, или то радите да би сте урадили најбоље што је ико икада успео да уради?

   Гери Келер

 

Уколико желите да будете успешни у било чему, морате да будете врло прецизни када дефинишете сврху свог живота. Сврха је оно што сваку препреку/изазов чини достижно/им.

 

Новак није само тренирао више. Тренирао је паметније. Опорављао се паметније. Стрпљиво је градио своје самопоуздање кроз јачање свог карактера. Када год је било најтеже, његова вера у себе и своју сврху му је била ослонац. и подсетник због чега је ту. Због чега ће издржати и најтеже и најболније ударце.

 

Новак је првенствено јако захвалан за свој живот. Знам да то у његовом случају може да звучи као клише. Питаћете се, због чега Новак Ђоковић не би био захвалан?! Међутим, не мислим на ту врсту материјалне захвалности. Његова захвалност превазилази тренутне околности и повољности. Она не престаје оног тренутка када ствари крену низбрдо. А верујте ми, њему се то дешава сваког дана и то на једној поприлично јавној позорници где свако воли да нагласи безброј пута колико је грешака један Ноле направио. Врло је свестан да су ти тренутци они који му помажу да напредује и због тога сваки дан започиње и завршава са захвалношћу.

 

Наравно, место где он највише и најболније учи све животне лекције је тениски терен. Његово тело и ум су његов алат и он бескрајно пуно енергије и времена улаже у јачање истих како би му дали најбољу могућу шансу да оно што воли највише (тенис), уради најбоље.

Он увек зна своје ЗАШТО. И због тога ни пет сати непрекидне игре не могу да га спрече у самоостваривању.

 

Често су ме питали зашто не идем на све његове мечеве и не гледам све његове игре. Једноставан одговор је – сврха. Ја имам своју сврху и понекад када нисам на трибинама да гледам његове мече сам много доследнија тој својој сврси. Сви морамо да поднесемо неке жртве током пута. Али оно што све чини подношљивијим је када знаш да то радиш за добробит породице.

 

И не, твоју сврху не бирају други. Не може нико други да ти је наметне. Тачније, може, и то се јако често дешава свуда око нас, али то није пут ка успеху и срећи. Препоручујем вам да прочитате књигу Брони Вер “Пет највећих жаљења” и разумећете због чега то кажем. Брони је доста времена провела причајући са старим људима пред крај њиховог живота желећи да открије шта је то што за чиме жале, што би желели да су знали раније. Збир тих мудрости је представила у својој књизи а једна од најчешћих жали умирућих је:

 

   Волео бих да сам имао храбрости да живим како сам ја желео, а не како су други очекивали од мене.

Знам да је све ово много лакше рећи него учинити. Свако дефинише успех другачије а награда, трофеј или новац нису нужно његови показатељи. Различите животне околности, искуства и окружење у коме живимо (или смо одрастали) и те како утиче на наше циљеве у животу. Наше амбиције и жеље се разликују. Ви најбоље знате шта је за вас мерило успеха: здравље, срећа, љубав, породица, деца, богатство, слава, посао, пријатељи, од свега по мало…

 

Који год пут да изаберете, ево га један мали подсетник који вам може послужити да поједноставите свој пут до успеха:

 

   знајте увек КО сте

   знајте увек своје вредности

   увек знајте сврху свега сто радите

   не постоје границе ваших могућности

   ослободите се свега што вам одвлачи пажњу од ваше сврхе и циља

   ви сте ти који дефинишете себе

   када почнете да лутате и сумњате, вратите се вашим почетцима и љубави и страсти због које сте се одлучили на тај пут

   останите доследни својим вредностима и веровањима

   држите се своје добре, позитивне рутине.

   Људи не одлучују о својој будућности, они одлучују о својим навикама, а њихове навике одлучују о њиховој будућности

   Ф. М. Александар

 

Шта вас дефинише? Да ли сте већ открили своју сврху? Које су основе на којима треба да радите како бисте кренули ка следећем нивоу – да достигнете своју крајњу сврху?

 

Извор: jelenadjokovic.com


Последњи пут измењено понедељак, 28 јануар 2019 14:01

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани