Кућа Добрих Вести

Login

Премијера луткарске представе „Чудотворно кресиво“

Оцените овај чланак
(0 гласова)

krsisisoisovБЕОГРАД – Луткарска представа за децу „Чудотворно кресиво“ Јелене Поповић, по мотивима бајке Ханса Кристијана Андерсена, у режији Горана Баланчевића биће премијерно изведена сутра у Малом позоришту „Душко Радовић“.

 

Водећи се причом „Кресиво“ о сиромашном, али алавом и бахатом војнику, који се уз помоћ магије брзо обогати и још брже заврши пред вешалима, аутори представе су ову бајку понудили у новом, иако и даље класичном руху.

 

У новој верзији бајке, кресиво нема само моћ да учини немогуће, већ му је основна сврха да чини добро и да лоше особине јунака претвори у врлине.

 

Најмлађа позоришна публика ову причу није пуно пута имала прилике да гледа у Београду, а у Малом позоришту „Душко Радовић“ ће се играти први пут, као праизведба текста „Чудотворно кресиво“.

 

Глумцу и технологу лутака, Горану Баланчевићу, ово је прва режија луткарске представе у којој је желео да се позабави питањима због чега главни јунак Андерсенове бајке „Кресиво“, бахати војник који, не држећи се договора, већ на почетку приче одсеца вештици главу и уз помоћ магије кресива долази до огромног богатства, неосвојиве принцезе и коначне власти, на крају приче ипак побеђује као позитиван лик.

 

„У животу не постоји чаробни штапић, постоје дела и њихове последице. Чаролија је могућа само у позоришту. Нарочито у луткарском“, наглашава Баланчевић.

 

За дизајн лутака, сцене и костима био је задужен Борис Чакширан који је радећи једну луткарску представу у Њујорку, 1996. године, упознао старе чехословачке лутке, које је један луткар случајно пронашао у старој напуштеној цркви и затим их поново оживео.

 

„Те лутке су старе око 150 година, али су у својој грубоћи задржале јединствену лепоту и драматичност. Зато сам пожелео да их реконструишем за представу „Чудотворно кресиво“, онакве какве их се сећам из тог пројекта. Такође сам имао потребу да те лутке сместим у простор једног бетонског бункера, на који асоцира сценографија, и сачувам за нека нова покољења“, објаснио је Чакширан.

 

Музику потписује Александар Локнер, кореографију Чакширан, видео дизајн Коста Ракичевић, видео анимацију Никола Јовановић.

 

У представи учествују глумци Никола Керкез, Кармен Бардак, Владислава Ђорђевић, Ненад Радовић, Татјана Станковић.

 

Представа се препоручује за децу узраста од три до девет година.

 

Репризе су 23. марта у 17 сати и 24. марта у 12 сати.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија