A+ A A-

Олимпијада у менталној аритметици

Оцените овај чланак
(1 Глас)

genijalacПреко 1200 учесника из 15 земаља Европе такмичи се у менталној аритметици.

 

У Београду је током викенда одржано значајно међународно такмичење – Олимпијада у менталној аритметици, на коме је учествовало преко 1200 учесника узраста од 4 до 14 година, који долазе из 15ак европских земаља. Такмичење се одржава већ традиционално по четврти пут.

 

Част да отвори Олимпијаду припала је Председнику СО Земун, господину Ненаду Врањевцу, покровитељу манифестације.

 

"Београдска Олимпијада представља јединствени догађај и највеће такмичење овог типа у Југоисточној Европи.

 

Манифестација традиционално привлачи велико интересовање учесника и јавности, захваљујући атрактивности које доноси надметање у менталним вештинама. Такмичари морају брзо израчунати тачан резултат, искључиво напамет - без икаквих помагала (папира, оловке или дигитрона). Једна од најинтересантнијих дисциплина је Анзан - такмичење у рачунању дугачког низа бројева који се на екрану емитују изузетно високим брзинама: до 3 броја у секунди!", рекао је Владимир Новицки један од организатора овог такмичења.

 

Било је укупно 36 победника у различитим категоријама, који су освојили пехаре и медаље и 3 награде у Великом финалу, чији су победници поред пехара добили и таблет рачунаре.

 

Процес учења брзог рачунања заснива се на древној јапанској рачунаљци – абакусу. На овај начин, постиже се успешан тренинг мозга креиран са идејом да се вежбају различити ментални капацитети, као што су: меморија, концентрација, визуелизација, аналитичност и логика.

 

Организација Олимпијаде представља велику част и признање за школу Малац Генијалац. Њено одржавање долази као круна успешног рада и сјајних резултата које су српски такмичари остварили на недавно одржаном Европском првенству у менталном рачунању у Немачкој, са којег су се вратили као европски шампиони.

 

Манифестацију која промовише успешно образовање и здрав такмичарски дух подржали су : Савремена основна школа, Grenny, Пчелињак Јовановић, Мој Супер распуст, Финеса.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 17 јун 2019 12:53

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани