Кућа Добрих Вести

Login

Трећи Фестивал Царски Сирмијум

Оцените овај чланак
(1 Глас)

carskisirijumТрећи римски фестивал, Царски сирмијум - град легенди je тродневна културно-забавна манифестација, која ће се одржати oд петка, 30. августа до недеље, 1. септембра 2019-године, у Сремској Митровици.

 

Као у времеплову, оживљавају Римљани и Римљанке, улице и форуми, легенде древног царског града. Посетиоци ће, кроз различите, атрактивне садржаје, бити враћени у далеку прошлост и време Сирмијума, „многољудне и славне мајке градова“, једне од четири престонице великог Римског царства.

 

Фестивал се почиње у петак, у 17 сати, на две локације у Центру града са стреличарима, коњаницима и живописним дефилеом, до Житног трга где ће, у 20 сати, бити свечано отварање и представа «Пробус – император овенчан ловором и виновом лозом». Након тога, у Градском парку наставља се забава и живот на Сирмијумском форуму: гозба уз дегустацију римске хране, вина, медоваче и пива, плес са ватром, пијаца робова, гладијаторске борбе, дружење са императорима...

 

Субота је дан за израду грнчарије. Сви заинтересовани за овај древни занат могу учествовати у радионици коју организује Музеј Срема у Лапидаријуму. Тај дан ће бити изведена и балетска представа Амор Сирмијума у градском парку и дефиле чијим доласком на Житни трг, почиње XXVIII Фестивал беседништва SIRMIUM LUX VERBI – СИРМИЈУМ СВЕТЛОСТ РЕЧИ у организацији Установе за неговање културе „Срем“. Бенд Ане Штајдохар чиниће музички део Фестивала.

 

Недеља, последњи дан Фестивала је посвећен деци Сирмијума, која ће костимирана у мале Римљане и Римљанке, подељена по узрастима, похађати сирмијумску школу или школицу. Кроз радионице и игру, учиће латиски, аритметику, надметати се у римским играма, уживати у луткарској представи и на крају уз плесну тачку и игру изненађења, освојити лепе награде.

 

 plakatsirmijum

У току сва три дана, организоване су бесплатне Царске сирмијумске руте, на којима ће туристи упознати пет археолошких локалитета у градском језгру, а кроз сценске приказе и причу водича доживети Сирмијум на нов и занимљив начин.

 

За младе, до 30 година, организовано је посебно такмичење најлепших селфи фотографија SIRMIUM SELFIE, начињених на Фестивалу и послатих на е-меил организатора. Гласањем на друштвеним мрежама, најлепшим ће бити додељене вредне награде.

 

Детаљи се могу пронаћи на ФБ и Инстаграм: Carski Sirmium grad legendi.

 

Пратећи програми свих дана фестивала су:

 

* АНТИЧКА ПИЈАЦА СУВЕНИРА у Градском парку

* Изложбе у Галерији “Лазар Возаревић” :

Изложба слика УЛУ ЕСНАФ, стална поставка Галерије и

изложба Ронилачког клуба ЖУТА ФОКА

 

Организатор манифестације је Туристичка организација Града Сремска Митровица под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Града Сремска Митровица, уз суорганизацију Установе за неговање културе „Срем“ и подршку бројних установа, удружења, спортиста, предузетника и појединаца.

 

Генерални спонзор Фестивала је Comtrade - програм ТЕСЛА.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено среда, 21 август 2019 14:41

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија