Кућа Добрих Вести

Login

Најкраћи дан - маратон краткометражног филма

Оцените овај чланак
(3 гласова)

najkracidanМаратон краткометражног филма, Најкраћи дан, враћа се у Дворану Културног центра Београда.

 

По шести пут ће се 21/12, на најкраћи дан у години, приказивати најбољи европски, студентски и аматерски краткометражни филмови.

 

Најкраћи дан, манифестација посвећена краткометражном филму, којом ће и овог 21. децембра у Србији бити прослављен Светски дан кратког филма, биће одржана под слоганом ,,Искористи Најкраћи дан” у Дворани културног центра Београда, с почетком у 16 часова. Ову једнодневну манифестацију по шести пут организује Филмкултура уз подршку Министарства културе и информисања, Културног центра Београда и Филмског центра Србије.

 

Овогодишњи програм обухватиће мастерцласс аутора и режисера Ренате Лучић и Филипа Филковић Пхилатз у Новој Искри Дорћол и филмски програм у Дворани Културног центра Београда који обухвата селекцију најбољих европских краткометражних филмова Европске филмске академије, као и селекцију кратких аматерских и студентских филмова.

У оквиру ЕФА програма биће приказано 11 филмова из Велике Британије, Француске, Португала, Румуније, Шведске, Грчке, Македоније, Чешке и Шпаније, међу којима је и свих пет номинованих за најбољи краткометражни филм на Европским филмским наградама - RECONSTRUCTION (Чешка), DOGS BARKING AT BIRDS (Португал), THE MARVELOUS MISADVENTURES OF THE STONE LADY (Француска), WATERMELON JUICE (Шпанија), kao i pobednički film u režiji Bogdan Mureşanu-a THE CHRISTMAS GIFT (Румунија).

 

Репертоар чини још и 7 аматерских филмова из Србије и Словеније, као и 11 филмова младих филмских ствараоца, студената режије из Београда, Сарајева, Скопља, Новог Сада и Цетиња. За многе ће ово бити прво приказивање њихових филмова на великом платну.

 

Концепт masterclassa je размена квалитетних информација везаних за филм и филмско стваралаштво. Водитељи ће полазницима представити три филма која су их обележила и инспирисала као ауторе. “Идеја инспирације представља се као концепт мотивације сваког аутора, шта их покреће, шта их је једном давно инспирисало, зашто су кренули да се бавимо пројектима којима се данас баве, шта их покреће дан данас.” Пријаве за мастерклас трају до 18. децембра.

 

Искористите Најкраћи дан и прилику да погледате 29 филмских остварења на овој маратонској прослави најкраћег дана у години и дана краткометражног филма. Програм почиње у 16 часова и завршава се у 00:30 часова, 22. децембра.

 

Улаз на све пројекције је слободан.

 

Сатница:

 

16 - 16:55 - Аматерски филмови - такмичарски (55мин)

17 - 18:30 - Студентски филмови И слот- такмичарски (1х 30мин)

18:45 - 20:15 - Студентски филмови И слот- такмичарски (1х 30мин)

20:15 - 21 - Проглашење победника и коктел

21 - 22:40 - ЕФА И слот - ревијални (1х 40мин)

23 - 00:30 - ЕФА ИИ слот - ревијални (1х 30мин)

 

За све додатне информације запратите Најкраћи дан на Фејсбуку, Инстаграму или контактирајте путем мејла.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено среда, 11 децембар 2019 15:58

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија