Кућа Добрих Вести

Login

Међународни дан планина

Оцените овај чланак
(3 гласова)

planina1232334343434Међународни дана планина сваке године обележава се 11. децембра.

 

Међународни дан планина је Генерална скупштина Уједињених нација 20. децембра 2002. године прогласила са циљем упознавања јавности са планинским подручјима, њиховим вредностима, проблемима, али и повећања свести о важности планина и гора те утицају који оне имају на природна и друштвена обележја простора у којем људи живе.

 

Министар заштите животне средине Горану Тривану присуствовао је обележавању Међународног дана планина у Планинарском савезу Србије и том приликом добио захвалницу на подршци досадашњем раду ове организације, која броји преко 19000 чланова.

 

У свом обраћању на свечаности, министар Триван је изразио захвалност на урученом признању и истакао да ће Министарство заштите животне средине наставити да подржава, али и помаже Планинарски савез Србије и друге организације које делују образовно и развијају свест о очувању животне средине и природе.

 

Том приликом Триван је истакао колико је важно упознати своју земљу, све дивне пределе које она поседује и кроз очување њених природних богатсва волети је. У свом обраћању нагласио да Србија спада у једно од 40 најбогатијих подручја бидоверзитетом, и да је то непроценљиво богатсво које морамо заједно да сачувамо. „Треба да се осврнемо на наше планине, и не треба да их се одрекнемо. Морамо сачувати наше воде и морамо се борити против климатских промена, које су увелико на делу“, рекао је Триван, наглашивши да је пошумљавање наједноставнији, најјефтинији и најефикасније начин у ублажавању последица климатских промена, што је препознала међународна заједница.

 

„Сви љубитељи природе имају заједнички посао, а то је заштита природе, и она се мора поставити као императив“, закључио је министар на данашњој манифестацији.  

 

Поред министра Тривана, скупу су се обратили и Исо Планић, председник Планинарског савеза Србије, Драган Шешум, спортски директор Спортског савеза Србије, Долорес Ал Шелех, друга Српкиња која је у 2019. години освојила Монт Еверест, и Александар Нешковић, менаџер компаније „Zepter”.    

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 12 децембар 2019 13:05

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија