A+ A A-

Почела са радом електронска огласна табла суда

Оцените овај чланак
(1 Глас)

etabla343434Од 1. јануара 2020. године почела је са радом електонска огласна табла суда – еТабла, коју је успоставило Министарство правде у сарадњи са УСАИД Пројектом „Владавине права“.

 

На еТабли грађани и правна лица сада могу да пронађу сва писмена из извршног поступка, која им нису успешно уручена лично од стране суда или јавног извршитеља, објавило је Министарство правде.

 

Електронска огласна табла заменила је досадашње физичке огласне табле по судовима, чиме је повећана одговорност, транспарентност и ефикасност правосуђа, а грађанима и привреди омогућен брз и једноставан увид у садржаје огласних табли судова на једном месту, односно на Интернету.

 

Овим савременим решењем унапређује се заштита људских права, с обзиром на то да ће путем еТабле свим странкама у поступцима извршења и обезбеђења пред судовима Републике Србије, бити доступна писмена релевантна за њихова права и обавезе у тим поступцима, а која им нису могла бити лично уручена.

 

Поред функције истицања и скидања писмена на огласну таблу суда, електронска огласна табла ће служити и за вођење посебне евиденције о томе када су акт или писмено истакнути на електронској огласној табли и када су скинути с ње. Имајући у виду да тренутно судови немају могућност да воде наведене свеобухватне и потпуне евиденције, ова функционалност ће представљати још једно унапређење рада судова, јер ће на једном месту, у електронском формату, бити доступни сви подаци који се односе на доставу путем огласне табле, чиме се директно утиче на ефикасности и економичност поступка, како пред судом, тако и пред јавним извршитељима.

 

Увођење електронске огласне табле омогућава да сви судови убудуће имају јединствену огласну таблу, а грађани ће са једне веб адресе моћи да сазнају која се све писмена из поступака извршења односе на њих уколико им иста нису лично уручена путем поште, а у наредним фазама ће имати могућност да уз претходну регистрацију добију информације и путем електронске поште или СМС поруке када се на огласној табли истакне документ који се односи на њих.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 20 јануар 2020 19:10

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани