Кућа Добрих Вести

Login

Промоција књиге „Блиски исток: рат без мира“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

bliskiistoksukobiuiuiuiuПромоција књиге „Блиски исток: рат без мира“ Слободана Јанковића одржаће се у уторак, 28. јануара са почетком у 19 часова у Дому омладине (трибинска сала).

 

Деценијама након књиге „Источно питање“ Васиља Поповића, један домаћи аутор хронолошки наставља тамо где је Поповић стао обрађујући феномен Блискоисточне кризе.

 

Шта је поменута криза, ко су Палестинци, шта представља мировни процес, чије су територије окупиране и зашто су САД и Израел најбољи савезници питања су којима се бави књига „Блиски исток: рат без мира“ Слободана Јанковића (Цатена Мунди, Институт за међународну политику и привреду, Београд 2019.).

 

Јанковић је у пет целина представио историјат израелско-арапских сукоба и ратова, обрадио улогу великих и регионалних сила у кризи, узроке арапског пролећа и његовог прерастања у арапску зиму, указао на статус Јерусалима, социјално-економске односе, питање воде и дмеографских трендова као препрека стварању палестинске арапске државе. Коначно аутор је испитао улогу ционизма и природу америчко-израелских односа.

 

На промоцији говоре: др Миша Ђурковић, научни саветник и директор Института за европске студије, др Владимир Ајзенхамер, доцент на Факултету за безбедност, Универзитета у Београду и аутор. Водитељ програма је Сергеј Беук.

 

О аутору:

 

др Слободан Јанковић, начелник Центра за суседство и Средоземље Института за међународну политику и привреду (ИМПП). Јанковић је гостујући предавач на Катедри за оријенталистику Филошког факултета Универзитета у Београду и на Мастеру Геополитика и међународна безбедност, Универзитета Ла Сапиенца у Риму.

 

Држао је предавања на факултетима у Братислави у Кјоту, Јапан. Аутор је више десетина научних студија на тему блискоисточне политике, балканских граница и односа, миграција и савремене историје Италије.

 

Аутор је монографије Англоамеричка обмана (Цатена Мунди 2017). Уредник је научног часописа на енглеском The Review of International Affrairs, IMPP. Јанковић је члан оснивач Центра за конзервативне студије, ожењен, отац троје деце.

 

Извор: Кућа добрих вести/Дом омладине


Последњи пут измењено недеља, 26 јануар 2020 00:06

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија