Кућа Добрих Вести

Login

Ноћ музеја награђује иновативне идеје

Оцените овај чланак
(3 гласова)

VolimtecrvenoОвогодишња Ноћ музеја одржаће се 16. маја широм земље, а у оквиру управо основаног Фонда Марина Андрић биће награђен најбољи изложбени програм припремљен премијерно за то вече.

 

У знак сећања на историчарку уметности и дугогодишњу сарадницу Ноћи музеја, Фонд Марина Андрић основан је како би подстакао развој креативних кустоских идеја, подржао иновативне приступе када је реч о интеракцији са младом публиком и дао ветар у леђа онима који у Ноћи музеја желе да померају границе.

 

Марина Андрић је током вишедеценијске каријере радила у ЈП Београдска тврђава, Секретаријату за културу Скупштине града Београда, Центру за ликовно образовање у Шуматовачкој и у Дому културе у Лазаревцу. Била је чланица Управног одбора Народног музеја и учествовала је у креирању мастер студија на Архитектонском факултету у Београду. Кроз рад у школи, пројекте на Архитектонском факултету и са тимом заслужним за успех Ноћи музеја, неговала је своју љубав према раду са младима, добијала прилику да прати њихов развој и помаже им да обликују своју креативност и учине своје радове видљивим публици. Посетиоци Ноћи музеја посебно памте њене изложбе инспирисане романом „Мајстор и Маргарита“ или пак ликом и делом Мустафе Голубића.

 

                                   muzejmladi

„Жеља нам је да овим конкурсом стимулишемо и наградимо институцију и аутора или ауторку пројекта који својим залагањем, те програмима који се одликују иновативношћу и креативношћу померају границе музејске делатности у Србији и на тај начин помажу да се континуирано негује, образује и анимира домаћа музејска публика“, наводе организатори широм земље омиљене манифестације.

 

Конкурс за најбољи премијерни програм 17. Ноћи музеја у Београду има наградни фонд у износу од 150.000 динара, а додељиваће се институцији и аутору или ауторки пројекта који кроз своје активности током 16. маја 2020. задовоље следеће критеријуме: оригиналност идеје, иновативни приступ у реализацији, креативност решења, примена постулата савремене музејске праксе, интеракција с публиком, посећеност и атмосфера коју програм ствара током Ноћи музеја. Будући да 70% посетилаца ове манифестације чини млада публика (узраста од 18 до 35 година), овај конкурс се води идејом коју је заступала и сама Марина Андрић: за младе је потребно креирати савремене и комуникативне програме. Због тога Ноћ музеја отвара Фонд Марина Андрић, као лабораторију за иновативне програме намењене младима.

                                                         

sijalice

 

Право учешћа имају искључиво садржаји осмишљени за то вече, а заинтересовани се могу пријавити до 1. априла 2020. године на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

Гласање публике биће организовано по принципу анкете у току саме Ноћи музеја и то на локацијама које учествују у конкурсу.

 

Детаљи конкурса, као и информације о Фонду Марина Андрић, доступни су и на званичном сајту Ноћи музеја.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија