Кућа Добрих Вести

Login

Наша деца из дијаспоре играће под српском заставом

Оцените овај чланак
(2 гласова)

gorangrkinicБили смо прваци Европе и света у омладинском узрасту, дотакли небо у конкуренцији фудбалски далеко развијенијих земаља, а после недавне најаве спортског директора Владимира Матијашевића, сада и разговора са Гораном Гркинићем, координатором млађих селекција Србије, чини се да немогуће једног дана поново може бити могуће.

 

Због начина на који се размишља и ради, система који се поставља у оквиру спортског сектора Фудбалског савеза…

 

„Спортски директор Владимир Матијашевић иницирао је израду озбиљног, квалитетног петогодишњег плана, у коме желимо да направимо један препознатљив систем, систем који се примењује од млађих селекција савеза. То је обиман, веома захтаван посао, који подразумева више сегмената и тражи велику пажњу у смислу многих детаља који могу бити од великог значаја за све селекције Србије, као и будућност самог репрезентативног фудбала“, истиче Горан Гркинић у уводу приче која има своју ексклузивност с обзиром на повучени ред потеза и сам значај за садашњи тренутак млађих репрезентативних селекција Србије.

 

„У договору са директором Матијашевићем, тим менаџер Душан Гелић и ја смо у минулих месец дана направили списак наше талентоване деце која играју у Немачкој, Аустрији, Швајцарској…и на њему се тренутно налази 95 имена! Ради се о списку који до сада није постојао, јер се нико није бавио нашом децом из дијаспоре. И он није коначан, а важно је рећи да је велика већина тих играча већ селектирана и они наступају за националне тимове земаља у којима су рођени“.

 

Готово све млађе селекције Србије добиће озбиљна појачања из иностранства у наредном периоду…

 

„Најстарији узраст је 2001. годиште, а онда следе млађи, 2002/03/04/05… Фокус нам је био на земље у којима је наша дијаспора највећа, пре свега Аустрију, Немачку и Швајцарску, али захваљујући контактима и мерама које нам омогућава савремена технологија, обратили смо пажњу и на неке друге државе у којима се могу пронаћи наша талентована деца“.

 

И после месец дана великог рада виде се први резултати…

 

„Боравили смо недавно неколико дана у Аустрији где смо имали разговор са десетак играча и њиховим породицама. Неколицина њих су играли или играју за репрезентацију Аустрије, а појединци нису још селектирани. Претходно смо већ договорили браћу Мотику, Николу и Немању, који играју у Бајерну из Минхена, дечацима рођеним 2003/04. Морам да признам да родитељи у почетку нису могли да верују да је неко дошао испред Фудбалског савеза Србије са жељом да њихова деца играју за своју земљу. И успели смо да се договоримо. Ради се о Андреју Стевановићу и Андрији Милосављевићу, играчима рођеним 2004. године. Један игра у Адмири, други у Аустрији из Беча и већ се налазе на списку селектора Саше Илића који са млађим кадетима од 23. до 28. фебруара има мини припреме у Црној Гори. Били су одушевљени што ће играти за репрезентацију Србије“.

 

Рекли сте да су родитељи били изненађени…

 

„У разговору са њима схватили смо да до сада није било позива из Фудбалског савеза, а с друге стране уверили смо се да хрватски и босанскохерцеговачки савез имају веома развијену скаутинг мрежу. Примера ради Хрвати прате децу још од седме па све до 20 године, играче који могу да играју за њихове селекције. Родитељи су мало били и разочарани, нису могли да верују да Хрвати, Босанци, чак и Македонци, развијену мрежу за праћење младих играча, а до сада није било никога из Србије…Заиста су били одушевљени нашим доласком, указаном пажњом. Кажу нам да раније њихова деца нису имало право избора, била је само Аустрија, а сада је Србија ту…Дешавало се, кажу, да хрватски савез чак контактира и српске играче, али су били одбијени. Знамо сви колико је велика наша дијаспора у Аустрији, броји неколико стотина хиљада људи. Многа наша деца играју за њихове клубове а ми не желимо да нам се понови Арнаутовић, Драговић или Јунузовић. Желимо нашу децу под нашим кровом, поготово што се ради о једном другачијем а опет добром менталитету, карактеру, дисциплини“.

 

Списак талентованих играча који је договорен је све већи…

 

„Један од играча са којим смо успели да се договоримо и који се налази у процедури за добијење нашег пасоша је мали Горан Бабић. Игра за Саутемптон, рођен је 2003. године. У контакту сам са његовим оцем, одбио је да игра за репрезентацију Енглеске, добиће наше држављанство и биће на располагању селектору кадетске селекције Дејану Бранковићу за квалификационе мечеве у Русији. Ради се о веома талентованом играчу, капитену своје генерције, који игра у везном реду, наступа и за старије селекције до 18 односно 23 године. Успели смо да добијемо поверење и двојице играча који наступају у Швајцарској, обојица су генерација 2004. и налазе се на списку селектора Саше Илића. Михајло Стевановић и Андреј Трифуновић. У селекцију класе 2001. доћи ће омладинац Џејсон Продановић који наступа за немачки Дуизбург, он је раније био на списку, али желимо поново да га видимо, проверимо…Много је деце која заслужују пажњу тако да ћемо сигурно проширити списак, али све у жељи да добијемо квалитет а не квантитет. Хоћемо децу која могу играти за Србију, једног дана и за најбољи национални тим. И због тога ћемо ускори отићи у Немачку, Швајцарску…Приоритет нам је да нашу најталентованију децу из иностранства вратимо под нашу заставу. Такође, рекли смо родитељима да никоме место није загарантовано, али свако дете имаће пажњу и континуитет да се прилагоди и искаже свој таленат“.

 

Бернефит може бити велики за играче, али пре свега српски репрезентативни фудбал…

 

„Уколико би из сваке генерације, за будућност „А“ тима, добили једног правог играча из дијаспоре, био би то огроман успех и добит за национални тим. И због свега наведеног нећемо више да допустимо да нам наше благо други узимају. Нашу децу желимо да гледамо под заставом Србије – закључио је Горан Гркинић, координатор млађих категорија Фудбалског савеза Србије“.

 

Извор: ФСС


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија