Кућа Добрих Вести

Login

Награда за најбољи Европски филм у Главном такмичарском програму

Оцените овај чланак
(2 гласова)

gloriamundiЗа Београдског победника и друге награде, ове године у Главном програму такмичи се двадесет филмова из Србије и света.

 

У сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији, ФЕСТ ће доделити награду публике за најбољи Европски филм из главног такмичарског програма. У конкуренцији је шеснаест наслова који су рађени у европској продукцији или копродукцији, а гласање ће се обављати након пројекција попуњавањем гласачких листића. Обратите пажњу на наше волонтере који ће вас чекати испред сала са гласачким листићима и кутијама.

 

У конкуренцији за најбољи Европски филм по избору публике нашле су се три редитељке. Дама херц, данска еротска драма у режији Меј ел-Туки, премијерно је приказана на Санденсу, где је освојила награду публике за најбољу интернационалну драму. Чувена данска глумица Trine Dirholom тумачи главну јунакињу, која се упушта у опасну аферу са својим 17-огодишњим пасторком. Хаифа ал-Мансур, прва редитељка у Саудијској Арабији, и ауторка првог играног филма произведеног у тој земљи (Wadjda, 2012), у новом филму Идеални кандидат наставља да се храбро хвата у коштац са позицијом жена у конзервативном друштву. Прошлогодишњи фестивал у Локарну отворио је дебитантски филм италијанске редитељке Ђиневре Елкан - Камо среће. Критичари га зову правим цроwд-плеасер филмом - неочекивано забавна, лагана, и сентиментална прича о разводу испричана кроз перспективу шестогодишње девојчице.

                                    vrbaaaaa

За награду се такмичи један домаћи филм, Сумрак у бечком хаустору Младена Ђорђевића, као и пет остварења из региона. Глас, редитеља Огњена Свиличића, ставља под лупу утицај католичке цркве на хрватско друштво. Матер, дебитантски филм Јуре Павловића, доказује да још увек има новог терена који се може испитати психолошком драмом о односу мајке и ћерке. Милчо Манчевски враћа се на ФЕСТ са новим филмом Врба, триптихом који приказује борбу жена да затрудне. Три горко-слатке приче, једна средњевековна и две савремене, испитују теме љубави, поверења и мајчинства. Полусестра, ново остварење иза кога стоји награђивани словеначки редитељ, Дамјан Козоле, приказано је у такмичарском програму фестивала Карлови Вари, и говори о две полусестре које су приморане да деле стан, као и деценије нерашчишћених породичних рачуна. У филму Патроле, редитељ Стефан Командарев истражује изазове бугарског друштва 30 година након пада комунизма кроз перспективу шесторо полицајаца у току једне ноћи.

 

Грчка комедија Отписан говори о тридесетогодишњаку са кризом идентитета, који одлучује да окрене нови лист под утицајем и успоменама свог давно преминулог деде кога сматра херојем. Нас две, дебитантско остварење италијанског редитеља Филипа Менегетија, је дирљива прича о љубави две пензионерке, премијерно приказана у Торонту.

 

У конкуренцији је и неколико вишеструко награђиваних филмова приказаних на најпрестижнијим европским фестивалима. Најуспешнији колумбијски филм из прошле године, Монос, критичари описују као психоделични трилер који комбинује “Апокалипсу данас” и “Господара мува”. Приказан је у Берлину и на Санденсу, где је освојио специјалну награду жирија. Невидљиви живот, прошлогодишњи победник селекције Известан поглед у Кану, најављен је као “тропска мелодрама”. Очаравајућа сага Карима Ањуза, смештена у епоху Рио де Жанеира из педесетих, говори о две насилно раздвојене сестре које годинама живе у истом граду, верујући да она друга заправо живи на другом крају света.

                                   obojenapica

Ветерански француски редитељ Робер Гедигјан у трку за венецијанског Златног лава ушао је са породичном драмом Глориа мунди. Епско остварење Вацлава Мархоула, Обојена птица, засновано је на контроверзном роману Јиржија Косинског, и говори о ужасима одрастања једног јеврејског дечака у пољском селу током Другог светског рата. Филм је приказан у Венецији, и није за оне слабог стомака, бар судећи по бурним реакцијама публике на досадашњим пројекцијама. Још један наслов који стиже из Венеције је и Умрећеш у двадесетој - храбар дебитантски филм суданског редитеља Амџада Абу Алала, и тек осми играни филм у историји суданске кинематографије.

 

Заснован на интересантној премиси, филм говори о дечаку коме је пророк предвидео да ће умрети са двадесет година.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 26 фебруар 2020 09:53

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија