Кућа Добрих Вести

Login

У сусрет Београдском Шопен фесту

Оцените овај чланак
(3 гласова)

shopingleistaОвогодишњи девети по реду Београдски Шопен Фест започиње мартовским циклусом "У сусрет Шопен Фесту", концертима 29. фебруара и 2. марта.

Први фестивалски циклус отвориће концерт "Како се слуша Шопен", у суботу, 29. фебруара, у Великој дворани Коларчеве задужбине, у оквиру традиционалне сарадње Фестивала са Центром за културу Коларчеве задужбине.

 

На променадном концерту са почетком у 11:00 х, заједно ћемо прославити 1. март, рођендан "Песника клавира".

Уз младе таленте музичких школа, модератор Милош Миловановић представиће малишанима лик и дело Фредерика Шопена на оригиналан и занимљив начин.

 

Цена улазнице је 300 динара.

 

У понедељак, 2. марта, биће одржан дводелни програм у Свечаној сали Скупштина града Београда, са почетком у 18:00 х.

Упрвом делу концерта у оквиру циклуса "Подијум младих", наступиће таленти Богдан Дугалић и Аријан Петровски, добитници многобројних награда на значајним такмичењима у Србији и иностранству. На програму су дела Шопена, Грига и Прокофјева.

У другом делу програма, са почетком у 19:30, наступиће дама за клавиром - БИЉАНА УРБАН, пијанисткиња ческо - српског порекла, која долази из Холандије.

 

На програму су дела Шопена, Бетовена, Дебисија и Јана Урбана.

 

Биљана Урбан наступа у најпознатијим светским концертним дворанама, а њену интерпретацију красе посебна лиричност и рафинираност, савршенсто звука и осећаја за темпо и прворазредно умеће.

 

Биљана Урбан је унука је чешко – српског композитора Јана Урбана, (1875 -1952), који је значајан део живота провео у Србији где је допринео развоју уметничке музике и музичког живота, и оставио богату заоставштину. Биљана Урбан посвећено оживљава опус свога деде, и изводи његова дела у којима је видно присутан утицај Ф. Шопена - Мазурке, Ноктурна, Валцере (форме које је компоновао сам Шопен), обојене личним изразом и обогаћене бујношћу српских ритмова, чешком мелодичношћу и утицајем ноте оријенталног севдаха. Урбани - пијанисткиња унука и деда Урбан – композитор, у врху су светске музичке сцене чиме доприносе угледу српске културе у свету.

 

Концертом Биљане Урбан у Београду, и представљањем дела Шопена и Јана Урбана, Београдски Шопен Фест приказује спону која веже ова два ствараоца, а тиме и важан утицај Ф. Шопена на касније ствараоце.

 

Улаз на концерте је слободан.

 

Овогодишњи 9. БШФ слави јубилеј - 30 година од оснивања Шопенијаде, јединствене и прве ревије младих талената на просторима Балкана, посвећене "Песнику клавира".

 

По завршетку првог циклуса у марту, очекују нас априлски Дани Шопена и традиционални Јесењи Одјеци у октобру.

 

Фестивал организује удружење Креартива са Амбасадом Републике Пољске у Београду као генералним спонзором манифестације,

уз подршку Секретаријата за културу града Београда и Установе Представништва Републике Српске у Србији.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 26 фебруар 2020 10:05

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија