Кућа Добрих Вести

Login

Српска онлајн дистрибуција филма „Quo Vadis, Aida?”

Оцените овај чланак
(2 гласова)

quovadisФилм „Quo Vadis, Aida?” босанскохерцеговачке редитељке и сценаристкиње Јасмиле Жбанић, од 3. децембра у 20 часова биће доступан за гледаоце у Србији на онлајн платформи Kinomeeting point (Ondemand.kinomeetingpoint.ba).

 

„Quo Vadis, Aida?” је одабран и као босанскохерцеговачки кандидат за награду Оскар.

 

Ова ратна драма прати судбину Аиде, некадашње професорке, која ради као преводитељка за мировне снаге УН у Сребреници. Када српска војска преузме власт у граду, њена породица и хиљаде становника траже заштиту унутар УН кампа. Као инсајдер у преговорима, Аида има приступ свим информацијама и покушава да спаси своју породицу од сигурне смрти. Главне улоге тумаче Јасна Ђуричић, Изудин Бајровић, Raumond Thiru, Johan Heldenbergh, Борис Исаковић, Емир Хаџихафизбеговић, Борис Лер , Дино Бајровић и други.

 

Јасмила Жбанић, редитељка филма, о снимању филма је рекла: „Осећала сам велику одговорност радећи овај филм. Он је прављен са намјером да о тешким темама наше прошлости проговоримо на начин који ће омогућити да се боље видимо и разумијемо. Потребно нам је свима више емпатије и солидарности. Вољела бих да публика у Србији погледа филм отвореног ума и срца".

                            quovadis1

Филм „Quo Vadis, Aida?” имао је светску премијеру на Венецијанском филмском фестивалу почетком септембра ове године, одмах иза тога и америчку на Торонто Филм Фестивалу, да би током наредних месеци био приказан и на многим другим интернационалним филмским фестивалима. Након премијерног приказивања у Венецији филм је добио и три независне награде: организацијеUNIMED (Mediterranean university Union), награду Brian организације UAAR (Union of Agnostics and Rationalist), као и награду SIGNIS асоцијације SIGNIS International (World Catholic Association for Communication).

 

На Анталија Филм Фестивалу „Quo Vadis, Aida?” je октобра ове године добио награду за најбољи интернационални играни филм.

 

На Ел Гоуна Филмском фестивалу у Египту добио је Златну звезду за најбољи филм, док је Јасна Ђуричић добила награду за најбољу женску улогу.

 

Последњу награду филм „Quo Vadis, Aida?” je освојио на 21. Arras филм фестивалу у Француској – Гран При „Златни атлас“ за најбољи филм.

                                                    quovadis2                            

 

Филм је у биоскопској дистрибуцији у Босни и Херцеговини од октобра, а и поред тога што још није почело приказивање на територији Републике Српске, већ дуго је најгледанији филм у земљи.

 

Трејлер филма погледајте ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 26 новембар 2020 20:28

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија