Кућа Добрих Вести

Login

Културна сарадња Египта и санџачког округа у Србији

Оцените овај чланак
(3 гласова)

egipatambasidfdfdfЕгипатски амбасадор у Београду, Амр Алгувејли, састао се са Нихатом Бишевцем, градоначелником Новог Пазара, престонице санџачког округа у Србији, како би отворио серију културних активности и сарадњу на пољу уметности.

 

Организована је изложба исламске уметности и калиграфије у Културном центру Новог Пазара, као и свечаност поводом поклањања референтних књига Народној библиотеци у Новом Пазару од стране Генералне египатске организације за књиге.

 

Алгувејли је упутио честитке представницима Исламске заједнице поводом месеца Рамазана, а такође је разматрао и начине сарадње са Универзитетом Ал Азхар, било кроз стипендије или мобилност стручњака. Амбасадор се састао и са представницима Опште болнице и Завода за јавно здравље у Новом Пазару како би уручио донацију опреме и размотрио могућности сарадње са медицинским факултетима, панданима факултетима Универзитета Ал Азхар.

 

На нивоу културе, египатски амбасадор у Београду указао је на то да је директор Музеја у Новом Пазару, Фуад Баћићанин, изразио спремност на сарадњу са Музејом исламске уметности у Каиру, у циљу размене знања и искустава на пољу очувања ретких примерака рукописа исписаних арапским писмом и многих других колекција исламске уметности. Др Менсур Зукорлић је током свечаности поводом поклањања књига Библиотеци предложио да се део тих књига преведа на српски језик, а све то у оквиру пређашње успешне сарадње са Генералном египатском организацијом за књиге која је 2019. године била почасни гост на Сајму књига у Београду.

                                          embasiffggfgfgf                              

Током састанка са директором Културног центра Новог Пазара, Др Хусеин Мемић је упутио позив египатском оркестру Ал Нур њал Амал да буде почасни гост на летњем фестивалу у оквиру организације Фестивала египатски филмова. У том контексту, директор хора Ђулистан, Аладин Имамовић, приредио је извођење египатских верских песама на арапском језику током којих је била подигнута египатска застава. Том приликом, директор хора је изразио жељу да учествује у такмичењу у верском певању које је раније организовало египатско Министарство вакуфа.

 

Алгувејли је на крају истакао да је ова посета Новом Пазару показатељ заинтересованости за проширивање сарадње са Египтом и постизање бројних братских споразума са панданима институцијама у Египту. Од стране Општине Нови Пазар предложено је проширивање сарадње на нивоу културе, економије, као и на пољу производње намештаја, текстила и кожних производа управо постизањем бројних споразума.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 29 април 2021 12:27
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија