Кућа Добрих Вести

Login

Мушкарац ког је Десанка Максимовић волела у инат свима

Оцените овај чланак
(3 гласова)

WikpediadesankadfdfdНаписала је неке од најлепших стихова српске поезије, који ће заувек налазити место у школским лектирима и срцима читалаца.

 

 

Десанка Максимовић је можда и најчувенија српска песникиња, али за љубавну причу која је обележила њен живот мало ко зна.

 

О мушкарцу ког је волела до краја свог живота и поред кога је на крају и сахрањена, Десанка је говорила пред своју смрт.

 

Песникињу је на њен 94. рођендан интервјуисао новинар Борислав Гајић за лист НИН. У том разговору, она је открила како је упознала свог супруга Сергеја Сластикова Калужанина, сиромашног руског емигранта. Многима није било јасно зашто се удала баш за њега.

 

 

Десанкина љубавна прича почиње 1923. године, у граду љубави – Паризу. Добила је стипендију француске владе након завршених студија књижевности и историје уметности.

 

Била је професорка у Првој женској гимназији, а супруга је упознала као већ позната песникиња. Признала је да је то била љубав на први поглед.

 

“Позвали су ме Руси једног дана да у њиховом клубу одржим предавање и прочитам неколико својих песама. Ту сам упознала Сергеја. Да ли је то била љубав на први поглед? Вероватно! Али, сигурно, моја прва љубав и први мушкарац с којим сам се пољубила. Била сам већ зрела девојка. Касније смо се зближили. Нисам могла одмах да се удам, јер још је било деце (браће и сестара), који нису били изведени на пут. Сергеју сам објаснила да треба сачекати, јер моје наслеђене дужности морам до краја испунити. Био је племенит човек и схватио ме. Стрпљиво је чекао дан када смо се напокон венчали и засновали свој дом”, испричала је Максимовић.

 

Венчање је одржано 1933. године. Десанки су замерали што је заволела Сергеја, због његовог порекла – није имао новца. Десанка је на такве коментаре имала јасан одговор.

                                                desankausetnji

“Ја сам се удала за човека којег је моје срце тражило, без обзира на то што је био сиромашан. У њему сам нашла оно што сам желела”, одговарала је.

 

Током Великог рата, како су некада називали Први светски рат, Сергеја су више пута заробили Турци. Али успео је да се докопа Београда, где је постао глумац, када је уследио мир.

 

Колико је њихова љубав била снажна, показује чињеница да је одбио да оде и глуми у Скопском театру због Десанке, коју је каријера у то време обавезивала да остане у Београду.

 

“Запослио се у издавачкој кући „Просвета” као преводилац руског језика. За свог живота превео је четрнаест књига. Писао је и песме за децу, потписујући се као “Калужанин”. Био је родом из Калуге, шумовите области близу Москве”, открила је песникиња.

 

Пар није имао деце, али чинило се да Десанка за тиме није жалила. Одрасла је са браћом и сестрама о којима је као најстарија бринула баш као мајка. А оно за шта је заиста живела била је наравно поезија.

 

“Касније, у браку, мој стваралачки рад ме целу испуњавао. Када бих написала једну песму, као да сам три детета родила. Толико бих се истрошила. Ја сам се сва давала”, рекла је за НИН Десанка Максимовић.

 

Њен супруг, руски емигрант Сергеј, преминуо је 1976. године. Десанка је преминула 1993. Сахрањена је у Бранковини, недалеко од Ваљева, у тамошњој порти цркве, јер је тадашњи бранковачки прота Владан Ковачевић сведочио да јој је то последња жеља. Поред ње почива и њена највећа љубав – Сергеј Сластиков Калужанин.

 

 

Извор: Задовољна/Нова


Последњи пут измењено петак, 04 јун 2021 12:12

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија