Кућа Добрих Вести

Login

ХЕРЦЕГ НОВИ: Филмски фестивал

Оцените овај чланак
(2 гласова)

marseejjejefgfgfgНови филм Гордана Матића, „Пуцњи у Марсеју“, имаће светску премијеру у главном програму Филмског фестивала у Херцег Новом, 5. августа 2021. године.

 

 

Ово остварење баца ново светло на трагичан догађај који се збио 9. октобра 1934. године – убиство краља Александра у француском граду Марсеју.

 

Поводом предстојеће премијере, Гордан Матић је рекао следеће: „Пуцњи у Марсеју ће након Херцег Новог бити приказани на још неколико летњих фестивала у региону, а домаћу премијеру ће имати на Фестивалу у Нишу. Планирано је да филм у српске биоскопе стигне од октобра, на годишњицу атентата“.

 

Деветог октобра 1934. године у Марсеју, у Француској, догодио се атентат на краља Александра. Филм „Пуцњи у Марсеју“ прати судски процес терористима који су били саучесници атентатора Владе Георгијева Черноземског, главног атентатора на Александра од Југославије и министра спољних послова Француске Луја Бартуа. Главни јунаци су тужиоци, адвокати, судије, оптужени и сведоци самог догађаја, чији је атентатор био Владо Черноземски, припадник ВМРО, који је са четири метка на лицу места ликвидирао краља Александра. Кроз реконструкцију и драматизацију правог процеса, али и кроз оно што је изостављено током суђења испричана је судска драма најближа истини о самом суђењу.

 

Велика очекивања су била да ће се током суђења доћи до открића ко је заправо стајао иза убиства. Тројица терориста, Звонимир Поспишил, Мијо Краљ и Иван Рајић оптужени су за саучесништво у атентату. Ипак, током промена које се дешавају у Европи између атентата и почетка суђења уноси неспокој и бојазан од могућност да ће убице бити ослобођене јер позадина целог процеса је тајновита и диригована од самог врха како француске тако и нове југословенске власти. Убиство краља је један од најважнијих догађаја у српској историји, а око атентата кружиле су многе приче и легенде.

 

Гордан Матић објашњава: „Пуцњи у Марсеју поред игране реконструкције онога што се одиграло на суђењу и одабране архивске грађе, доносе као драматуршки важан елемент псеудо-докумантарне делове у којима актера догађаја из 1934. године, који говорећи директно у камеру, објашњавају атмосферу времена и сазнања до којих су накнадно дошли. Ова не свакидашња структура филма отворила је бројне могућности да што детаљније прикажемо шта се заиста догодило тог судбносног дана и касније током истраге.“

 

Филм „Пуцњи у Марсеју“ написао је и режирао Матић, док је на сценарију радио и Владимир Андрић. Душан Ивановић је директор фотографије, а филм је монтирао Александар Поповић. Ауторску екипу чине и сценограф Ненад Марковић, костимографкиња Драгица Лаушевић, композитор Марко Матовић... У филму глуме: Тихомир Станић, Владимир Алексић, Светозар Цветковић, Гордан Кичић, Страхиња Блажић, Ђорђе Ђоковић, Никола Шурбановић, Никола Милојевић, Владан Живковић, Давид Тасић Даф, Марко Марковић и други. Филм траје 74 минута. Гордан Мартић је рођен 1971. у Крагујевцу. Ради као редитељ на филму, телевизији и театру од 1998. године, добитник је 16 награда на међународним фестивалима. Пројекат „Пуцњи у Марсеју“ је у јуну 2017. године подржан од стране Филмског центра Србије. Матић је директор Филмског центра Србије од јула 2019. године.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 29 јул 2021 19:19

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија