Кућа Добрих Вести

Login

MЕДИТЕРАН АКОРДИ У БОТАНИЧКОЈ БАШТИ: Нено Белан одушевио београдску публику

Оцените овај чланак
(3 гласова)

nenobelanНено Белан и Фjуменс уз овације публике отворили су серију концерата “Garden Sessions” у Ботаничкој башти “Јевремовац”.

 

Пред испуњеним простором Јевремовца Белан је са својим бендом извео највеће хитове своје каријере, од песама које су обележиле групу Ђаволи до песама које је стварао у најновијем периоду.

 

Публика је хорски певала и уживала у музици која је представила најбољи опус Белановог стваралаштва.

 

Посетиоци су уживали и певали у глас уз песме из дугогодишње каријере са групом Ђаволи попут "Причај ми о љубави", "Остани уз мене", "Стојим на Кантуну", али и оне новије "Дотакни ме уснама".

 

У аутентичном амбијенту Ботаничке баште одржан је 26. јула концерт Нена Белана а публика га је испратила вишеминутним овацијама и позивом на бис.

 

Белан деценијама изнова осваја публику песмама које су специфична мешавина медитеранске шансоне, попа, рокабилија, фанки и реге звука, а у окружењу каква је Ботаничка башта, уз предивну вегетацију и сасвим другачији ваздух од опорог градског, могао се стећи утисак “морске атмосфере”.

                                                      nenobelan1

Међу посетиоцима концерта било је различитих генерација, многи су плесали загрљени уз романтичне тонове, неки су певали у глас и тапшали уз оне брже ритмове, а било је и оних који су уживали са децом на простирци за пикник.

 

Миљеник београдске публике направио је романтично вече и бар на тих два сата одвео београдску публику до обала мора.

 

Ово је био први наступ Нена Белана у Београду после паузе од две године. Он је један од концертно најактивнијих музичара са простора бивше Југославије.

 

Garden Sesions концерте оргаизује Центар Београдских фестивала - ЦЕБЕФ.

 

Ђаволи и соло каријера

 

Нено Белан започео је своју каријеру музичара као тинејџер у групи Лосос, Кавијар и Марсови Бизони. Постао је члан групе Народно благо 1980. године, који су свирали ритам и блуз, а повремено су свирали као пратећа група сплитског рок музичара Фона Бишкића, са којим су изводили кавере песама Ролингстонса, Рамонса и Клеша. Група Народно благо се распала 1983. године, а Белан је постао члан бенда Аквила. Изводили су далматинске фолк песме, а Белан је свирао мандолину.

 

Белан је основао групу Ђаволи 1984. године, а изводили су музику инспирисану рокенролом педесетих година. Успешно су наступали све до 1991. године, када се појавило Беланово прво соло издање, ЕП Рок галама, снимљено са члановима групе Ђаволи. Ђаволи су се распали 1991. године због распада Југославије, а Спитски фестивал 1991. године, где је требало да Белан и Ања Шоваговић Деспот изведу песму „Љубав постоји због нас”, био је отказан. Белан се појавио на Сплитском фестивалу 1992. године са песмом „Заборави”. Свој први албум, Вино ноћи, објавио је 1993. године. Албум је снимљен са члановима Далеке обале. На албуму Вино ноћи нашле су се песме „Заборави”, „Сунчан дан” (коју је написао бивши члан групе Народно благо, Здравко Бајан), „А гдје си ти?” и „Љубав постоји због нас” (претходно необјављен дует са Ањом Шоваговић Деспот). На албуму су се појавиле верзије песама „Вино ноћи” и „Сунчан дан” на енглеском језику. Белан је 1994. године објавио ЕП Мама, а насловна песма била је кандидат за хрватског представника за Песму Евровизије 1994. године. У ЕП-у су се појавиле песме „Бит на мору” (кавер хита Делфина из 1960-их) и „Не питај за њу” (дует са Тонијем Цетинским).

 

Током деведесетих година прошлог века, Белан је углавном наступао у иностранству, док је у Хрватској најчешће наступао на музичким фестивалима. Објавио је поп албум Долази љубав 1995. године. На турнеји која је уследила након објављивања албума, пратили су га гитариста Оља Дешић и бубњар Лео Румора. Албум Јужњачка утјеха објавио је 1997. године. Албум је садржавао кавер песме „Baby Baby” од The Vibrators-а (Беланова верзија носи назив „Лези, бејби”) и кавер песме Боба Дилана „Blowin' in the Wind” (Беланова верзија носи назив „Одговор у вјетру”).

                                                 nenobelan2

 

Белан је поново окупио Ђаволе 1998. године када се Ведран Крижан придружио групи као клавијатуриста, чиме је завршио окупљање групе касније познате као Фјуменс (Fiumens), али су прво покушали да оживе стари бренд Ђавола албумом Space Twist. Међутим, Ђаволи су се поново распали, а Нено, Оља, Лео и Ведран основали су групу Нено Белан и Фјуменс (Neno Belan & Fiumens), а 2002. године издали су албум Luna & Stelle и 2007. године албум Ријека снова као Нено Белан и Фјуменс.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 30 јул 2021 14:33

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија