Кућа Добрих Вести

Login

ДАН ЈЕВРЕЈСКЕ БАШТИНЕ: Концерт "Лаку ноћ"

Оцените овај чланак
(2 гласова)

jevrejskodrustovooovovoСрпско – јеврејско певачко друштво концертом “Лаилатов/ Лаку ноћ” обележава Дан европске културне баштине, истовремено и Дан јеврејске баштине, а прославља и 145. годишњицу свог постојања.

 

Постојати 145 година, бити оригиналан, иновативан, креативан, ићи ка врху и не личити на друге заиста заслужује пажњу.

 

A све то, уз сјајно музицирање, показаће камерни хор Српско-јеврејског певачког друштва на јединственом концерту “Лаила Тов - Лаку ноћ”.

 

Београдска премијера концерта одржава се у понедељак, 4.10. у 20 часова у Позоришту на Теразијама (карте, чија је цена симболична, могу се набавити на благајни Позоришта).

 

(Реприза концерта је у Новом Саду 5.октобра у 20 часоа у Синагоги).

Музички програм је посвећен ашкенаској (клезмер) музици, стога, поред хора СЈПД и музичке пратње младих београдских музичара (Ђорђе Перовић (клавир), Душко Стаменковић (кларинет),Младен Пецовић гитара (гитара), Милош Пуниша( хармониа), Александар Андрејевић (перкусије), као солиста наступа кантор бечке синагоге, познати тенор Шмуел Барзилаи. Све се дешава под диригентском палицом Бојане Радивојевић и Marlene Weinberger Pavlović, председнице хора.

 

СЈПД нуди нов, оригиналан концерт, интересантног и јединственог приступа и програма који шаље поруку толеранције и интеркултурног дијалога, чува од заборава и промовише јеврејску музику, посебно ашкенаску, која се код нас готоов не зводи. Зато је ово музичко вече од посебног значаја. Овакав музички концепт представља мост који спаја културе, оживљава прошлост и уплиће је у садашњост..

 

Одабрани програм скреће пажњу на заборављени јидиш и приказује широку лепезу јеврејске музике која је обојена емоцијама, сликама живота, радости и бола, такође указује на културолошке разлике јеврејског народа (сефарди, ашкенази). Истовремено шаље поруку разумевања, блискости, визију света где нас различитости не раздвајају већ зближавају.

 

Клезмер упечатљиво осликава традиције Источне Европе, Балкана, Словачке, ромског фолклора, а све је “зачињено” елементима класичне и модерне музике. Истовремено, клезмер је утицао на многе светске жанрове. Он је у основи оперете, али боји и џез, рок, чак хип хоп данас. То је светска музика са исходиштем у Источној Европи, музика која моли, тугује, игра, смеје се…. Зато ћесто садржи елеменате сатире и хумора као у композицији “Дер Ребе” где паства имитира рабина у свему осим у молитви – кад он пева и они певају, кад он моли они спавају!

 

Програм је колажног карактер, духовно и традиционално : Дуделе…Јидише мама…Мамеле, Аби Гезинт, Рожинкес мит мандлен Шолем,, Тумбалаике…Икх Зинг, Беај мир бисту шејн.., као и нумере из мјузикла “Виолиниста на крову”. Сигурни смо да ће одабране композције, сјајно вокално извођење хора СЈПД, солисте Шмуела Барзилаја и музичке пратње учинити да публика ужива у чаробној музичкој вечерии и музици која доноси осмехе, оптимизам, наду што је свима потребно како би макар на кратко заборавили на напорну реалност. Обећавамо добар провод и вече за памћење.

                                                         

Концерт су подржали: Министарство културе, Аустријски културни Форум, Гете институт, Амбасада Израела, Информатика, Ball packaging, Mama Shelter, Mama Shelter,  ЈКП Зеленило, Calculus, Moore и др.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 28 септембар 2021 17:05

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија