Кућа Добрих Вести

Login

ДАНАС: Почиње БЕМУС

Оцените овај чланак
(2 гласова)

slikaboljadfdfdfdfdБеоградскe музичкe свечаности БЕМУС, 53. по реду биће отворене 1. новембра у 20 часова у Коларчевој задужбини, концертом Београдске филхармоније уз диригентско вођство признатог диригента Марка Паризота, Канађанина.

 

Звезда вечери биће наш међународно прослављени виолиниста Немања Радуловић, који ће обрадовати Београђане својим ексклузивним наступом! Раније најављен наступ пијанисткиње Хатје Бунијатишвили није могао да се одржи због немогућности уметнице да на отварање дође из здравствених разлога, уз велико жаљење уметнице и целог тима БЕМУС-а. Њен потенцијални наступ ће бити накнадно објављен када се буду створили одговарајући услови.

 

Улазнице за концерт на отварању БЕМУС-а могу се набавити на благајни Коларца, а повраћај улазница услед измене извођача могућ је на благајни Коларца од понедељка, 8. новембра.

 

На конференцији за новинаре на којој је претходно најављено одржавање БЕМУС-а, градски секретар за културу Иван Карл рекао је да је иза нас Бемус континуитета, да је испред нас такође Бемус континуитета, јер ово време пандемије поставља одређене теже задатке, не само за Бемус већ и за остале манифестације од значаја за Град Београд.

 

Карл је изразио и веру да ће тим који је успео да одржи манифестацију прошле године, успети то и ове године. Поновио је како његова прошлогодишња жеља стоји, а то је да се наредни Бемус одржи без маски.

 

Позвао је грађане да се вакцинишу како бисмо могли да наставимо са нормалним животом, самим тим и са одржавањем културних манифестација које су у припреми.

                                                           

Дамир Хандановић, директор ЦЕБЕФ-а се осврнуо на то да ЦЕБЕФ ради и у овим околностима припремајући манифестације од значаја за Град Београд. Најављујући припрему не само Бемуса, већ и ФЕСТ-а, Београдске зиме о којима ће се посебно говорити, истакао је значај борбе против пандемије како би се културни живот Београда, са квалитетом по ком је познат, у нашем граду одржао. Најавио је 11 концерата у оквиру Бемуса - у Коларчевој задужбини, Мадленијануму, Крипти Храма Светог Саве, као и у Малом позоришту Душко Радовић, уз похвале уметничком директору и Одбору фестивала који су саставили квалитетан програм у коме ће грађани моћи да уживају.

 

Милан Лазовић, члан Одбора фестивала, је приметивши да иако су ванредни услови ове године свуда у свету где се манифестације организују, истакао да је у припреми фестивала владала изванредна синергија у раду између Одбора фестивала, маестра Суђића, Градског секретаријата за културу и ЦЕБЕФ-а као извршног продуцента, а њихов напоран рад у току целе године у која је била непредвидива, заслужан је за програм фестивала који се сада пред нама налази.

 

Лазовић је подсетио на то да смо имали пех да између два Бемуса изгубимо два велика културна посленика - Ивана Тасовца, који је стајао на челу Београдске филхармоније која отвара овогодишњи БЕМУС, и Брацу Петковића, некадашњег министра културе и члана Одбора фестивала, и да мисли да је ово издање фестивала на одређени начин свакако и њима посвећено.

                                                        bemusfotka111111111

Уметнички директор фестивала Бојан Суђић, је у свом излагању истакао да је упркос околностима, Бемус ове године веома квалитетан што се тиче програма, солиста, уметника који наступају.

 

Након освртања на неке догађаје из прошлости фестивала, на различите светле и мрачније периоде његовог живота, констатовао је како фестивал полако стаје на своје ноге и подсетио да ми немамо други фестивал сличног ранга.

 

„ Бемус је наш најстарији и најрепрезентативнији фестивал уметничке музике и као такав мора да буде препознат и подржан.“ - рекао је Суђић.

 

Најавио је две велике светске звезде које су ове године гости фестивала - Хатју Бунијатишвили, ново пијанистичко име у напону снаге, које наступа на свим светским сценама, као и прво име по рејтингу у свету које је обележило концертну сцену краја претходног и почетка овог века – баритона Томаса Хемпсона који је у пуној форми. Хемпсон ће са Хором и оркестром РТС изводити нешто захтевнији репертоар Вердија, Пучинија, Моцарта, уз две сјајне домаће певачице које на светским сценама на најбољи начин репрезентују Србију и које овдашња публика нема прилику често да слуша.

 

Суђић је рекао да остали програми фестивала не заостају, ту су веома позната имена “ван категорије“, Ксенија Јанковић и Александар Маџар коме је наступ на Бемусу почетак циклуса представљања дела Бетовена на Коларцу. Истакао је наступ Дениса Шаповалова, атрактивног солисте на виолончелу који ће у другом делу свог концерта исвести тзв. крос - овер репертоар, дела Пинк Флојда и друга.

 

Активизам аматерских хорова је према Суђићевом мишљењу у „декрешенду“ код нас , па је имао намеру да се они представе на фестивалу - Хор Бранко из Ниша, наступа у Храму Св Саве.

 

Млади Петар Пејчић, својевремено победник циклуса младих талената РТСа је звезда у успону која бележи све боље резултате, а наступиће са пијанисткињом Наталијом Младеновић.

 

Дечја опера Миленка Живковића под организацијом Наташе Јовић Тривић (МОТО организација) за крај фестивала представља „поглед у будућност“, према мишљењу уметничког директора.

Уз напомену да су оркестри и извођачи тестирани, као и да су у Дворани Коларца обезбеђене неопходне мере, Бојан Сућић је пожелео публици да ужива у музици, а овом Бемусу да буде путоказ за следеће године којима се иде у сусрет.

 

Наташа Јовић Тривић, програмски уредник музичко-театарске организације МОТО, је изражавајући захвалност због учешћа на фестивалу, поменула како је она, као и већина музичара расла уз Бемус, свесна међународног и националног значаја ове манифестације.

 

Опера Миленка Живковића Дечја соба која ће бити изведена на финалу фестивала у Малом позоришту Душко Радовић, је прва српска опера за децу која је 1941. године изведена само једанпут, а следећа извођења није доживела због бомбардовања и рата.

 

Нотни материјал је нестао шездесетих година, а како је рекла Јовић, на волшебан начин се до њега дошло, и диригент Милан Недељковић га је припремио за извођење. Нагласила је да је композитор Миленко Живковић веома значајна појава у историји српске уметничке музике, био је дописни члан САНУ , професор композиције из чије класе су изашла значајна имена српске музике као што су Владан Радовановић, Коста Бабић, Станолјо Рајичић и многих други, као и декан Факултета Музичке уметности и музички критичар. Посебан раритет је и либрето опере који је писала Десанка Максимовић.

 

Наташа Јовић Тривић је истакла је да је посебно интересантно што ће у овој години када је 120 година од рођења композитора, његово дело бити изведено на затварању Бемуса.

 

Извор: Кућа добрих вести/Bemus.rs

 

 

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 01 новембар 2021 14:20

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија